Annons
Annons


4 föräldraråd du INTE ska lyssna på!

Ibland får föräldrar höra att de skämmer bort sina barn genom att ge dem för mycket kärlek. Men vad säger experterna? Här är argumenten du kan använda för att tysta kritikerna!


Mamma och baby.

Alla råd behöver du inte lyssna på.

Föräldrar tenderar att bli överösta med goda råd kring föräldraskapet från släktingar, vänner – och till och med från främlingar. Detta börjar redan när barnet är nyfött och fortsätter sedan under hela uppväxten.

Annons

Alla tips är givetvis välmenta och vissa är också väldigt värdefulla, men andra gör du faktiskt bäst i att avfärda direkt.

Här är 4 råd du INTE behöver lyssna på:

1. ”Du ska inte ta upp barnet direkt varje gång det skriker”
Det finns en utbredd uppfattning att ett barn blir bortskämt om du lyfter upp barnet direkt när det skriker – och att barnet behöver lära sig att ”trösta sig själv”. Men ett flertal studier har visat att detta tankesätt är helt fel.

Gilla Allas.se på Facebook

En bebis kan aldrig få för mycket kärlek och närhet, det kan tvärtom vara skadligt att inte svara på barnets signaler. Ny forskning från University of Notre Dame visar att spädbarn blir stressade av att skrika och att detta kan hämma hjärnans utveckling. Närhet påverkar i stället barns hjärnor positivt och ger dem bättre mental hälsa under resten av livet.

2. ”Du måste vänja barnet vid att sova i egen säng”
Vissa barn trivs med att sova själva, men många barn – och föräldrar – sover bäst om de får ligga i samma säng. Nyckeln är att hitta det sätt som passar just er familj. Forskning har dock visat att samsovning har en rad fördelar.

Barn som sover tillsammans med ena eller båda föräldrarna vaknar färre gånger under natten, får bättre fysisk hälsa och lägre risk för plötslig spädbarnsdöd. Dessutom får barn som har samsovit bättre självkänsla och blir mindre oroliga och mer självständiga senare i livet.

Läs också: 10 tabun: Detta bör du ALDRIG säga till en gravid kvinna!

3. ”Du måste sluta amma i tid”
I Sverige har nästan hälften av mammorna slutat amma när barnet är fyra månader. Många mammor som väljer att amma längre än genomsnittet får frågor om det inte är dags att sluta snart, och får även varningar om att det kommer bli svårt att vänja av barnet vid bröstet om de inte avbryter amningen tillräckligt tidigt.

Men de positiva effekterna av amningen består, även när barnet börjar äta fast föda vid sidan av amningen. Studier visar att barnet får bättre immunförsvar, färre infektioner, bättre hjärnutveckling och mindre benägenhet att drabbas av astma och allergier. Mamman sänker dessutom sin risk för bland annat bröstcancer och benskörhet.

4. ”Du får inte bära runt på barnet jämt”
Precis som det finns en uppfattning om att små barn inte ska tröstas direkt när de börjar skrika tror många vuxna att barn inte ska bäras runt i famnen, i bärsele eller bärsjal för ofta. Tanken är framför allt att det blir jobbigt för föräldrarna om barnet vänjer sig vid att bli buret.

Men fördelarna med att bära barnet är många. Spädbarn som bärs i sele skriker till exempel mer sällan, får en bättre anknytning till föräldrarna, utvecklar hjärnan snabbare och interagerar bättre med omvärlden. Trivs du och barnet med att vara nära är det med andra ord bara att strunta i de som menar att du bör lägga barnet ifrån dig.

Läs också: 5 saker en förälder ALDRIG ska säga till sitt barn

Källor: Socialstyrelsen, AskDrSears.com, FitPregnancy.com, Medela.com, TodaysParent.com, ScienceDaily och WebMD.com. Artikeln har tidigare publicerats på Femina av Malin Karlberg.

LÄS OCKSÅ


(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…