Annons


Så blir du av med granen på ett barrfritt sätt – bästa tipsen!

Julen närmar sig sitt slut. Högar av barr ligger redan på golvet och det är definitivt dags att göra sig av med granen. För att slippa barr genom hela bostaden finns det ett antal knep du kan ta till.


Släng ut julgranen och alla barr

Bild: Shutterstock/IBL

Många slänger ut sin gamla julgran genom balkongen eller lämnar den i skogen, men det är faktiskt förbjudet enligt lag och räknas som nedskräpning.

Så här kastar du ut julgranen på bästa sätt:

1. Granen kan lämnas i fastighetens grovsoprum om det är tillåtet. Fråga värden!

Annons

2. Klipp ned granen och lägg i en sopsäck så tar den mindre plats och barrar inte. Men släng granen i de vanliga soporna INTE i det biologiska avfallet eftersom vi nuförtiden gör biogas av matrester och då är det inte bra att ha granris i. I de vanliga soporna tas energin tillvara när granarna bränns.

3.  Lämna granen på återvinningscentral eller på kommunens särskilda uppsamlingsplatser. Det bästa för miljön är att lämna julgranen till en återvinningsanläggning, helst i närheten, så att den flisas ner, eldas upp och ge el och värme,Ett par hundra julgranar kan driva en vanlig kyl eller frys i ett helt år. Om alla landets kasserade granar eldades i värmeverk skulle de kunna värma 1 200 villor under ett helt år, enligt Naturskyddsföreningen.

4. Köp gransäcken ”Barry”  den är till för att underlätta transporten av din barrande gran ut i friska luften. Du slipper alla vassa barr i mattan och i bostadens alla skrymslen och vrår. Dina grannar slipper se dina barr i trapphuset och själv slipper du dammsugarturnén som brukar vara ända fram till påska.

5. En av de mindre roliga konsekvenserna av att ha en äkta julgran är att de producerar klibbig kåda som fastnar lite varstans och som är svår att få bort. Men oroa dig inte – den finns knep som gör kådan till ett minne blott! Har du fått kåda på händerna kan du gnugga händerna med havssalt. Kåda som fastnat i mattan tas lättast bort med alkohol och kåda som fastnat på golvet (trägolv, laminat och plastmatta) är inget som inte lite såpa utblandat med vatten kan råda bot på.

Om du väljer att bränna upp granen i din egna öppna spis tänk på att den släpper ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än när julgranen bränns upp i förbränningsanordningar med filter.

Av Katarina Markiewicz och Sofia Gerholm
Foto AOP-IBL
Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs också: Så får du hängiga tulpaner att stå fint igen!

Tulpaner

Vackra tulpaner lyser upp vintermörkret.

 


(4)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…