Annons
Annons


Här gör läkarna hembesök!

Första hjälpen är programmet som får Sverige att må lite bättre. Möt Ingemar som hickat oavbrutet i fem år, rugbyspelaren Marco som får hjälp med en muskelskada, Gir som övertalas att testa sig för klamydia och Max som fick tinnitus efter en popkonsert med Lars Winnerbäck.


Fr v: Sebastian Bruhn, Caroline Rydmarker, Sofia Rågenklint, Magnus Eriksson och Nasim Farrokhnia. Foto: Daniel Stigefelt/SVT

Ta det lugnt, läkare är på väg! Sebastian Bruhn, Caroline Rydmarker, Sofia Rågenklint, Magnus Eriksson och Nasim Farrokhnia reser land och rike runt för att hjälpa till och ge råd i SVTs nya satsning Första hjälpen.
Foto: Daniel Stigefelt/SVT

Tillsammans har programmets läkare all den kunskap och erfarenhet som krävs för att kunna hjälpa till med det mesta. Ingen sjukdom är för udda. Ingen diagnos är för svår. I Första hjälpen får du veta mer om våra vanligaste folksjukdomar och tips på hur du både förebygger och behandlar dem.
Orterna som besöks är Visby, Kalmar, Mariefred, Ystad, Trosa, Karlstad, Piteå och Uppsala.

Gotland först ut

I premiärprogrammet beger sig programledaren Sofia Rågenklint, tillsammans med läkarna till Visby för att ta tempen på folkhälsan och förhoppningsvis få gotlänningarna att må lite bättre. Gotland har länge toppat solligan, alltså flest soltimmar per år, men hur farlig är solen egentligen?

Annons

Vi möter bland andra Jan som oroar sig för kliande hudförändringar på ryggen och Bertil som överlevt hudcancer. Gotland har även toppat statistiken över mest klamydiafall per invånare men har skärpt till sig på den fronten. Gir går efter viss övertalning med på att klamydia-testa sig. Vi träffar också Sanna som lever med Crohns sjukdom.

De här är läkarna:

 • Nasim Farrokhnia – Specialist i internmedicin med strokeinriktning och chef för akuten på Södersjukhuset.
  Nasim är född i Teheran och kom till Sverige när hon var 18 år. Hon kunde inte ett ord svenska och hade inte fullständiga gymnasiebetyg. För att komma in på läkarutbildningen fick hon lära sig svenska och skaffa sig toppbetyg på gymnasiet.
  ”Så länge jag minns har jag velat bli läkare. Jag fick boken om Marie Kurir när jag var 10 år. Det som fascinerade mig med henne var att hon var en underdog, en fattig polska som tillsammans med sin syster blev de första kvinnorna som fick plugga på Sorbonne i Frankrike. Hennes forskning kring radioaktivitet ledde till att vi i dag kan bota och lindra cancersjuka. Hennes historia har påverkat mig mycket, att man måste kämpa för att nå sina mål.”
 • Magnus Eriksson – Allmänläkare, känd från tv-programmet Kvartersdoktorn.
  Magnus har jobbat som husläkare i 37 år och är bäst på allmänmedicin. Hans specialitet är att känna sina patienter som människor och han påpekar att det är just detta som utmärker en bra husläkare. Magnus har alltid intresserat sig för idrottsskador och problem i muskulatur och leder. Han har själv idrottat sedan barnsben. Först höll han på med simning till sena tonåren, därefter började han spela rugby och blev svensk mästare. Eftersom han älskar mat har idrotten alltid varit viktig för honom för att må bra. Numer är Magnus pensionär och jobbar väldigt lite som doktor men säger samtidigt att man aldrig kan lämna yrket, kunskapen och erfarenheten bakom sig.
  ”Man kommer aldrig vara fri från yrkeslivet som doktor, det krävs hela tiden att du håller dig uppdaterad”.
 • Caroline Rydmarker – Kirurg och läkare med traumainriktning.
  Caroline är född i Halmstad och har pluggat till läkare i Wien, Österrike. Nu jobbar hon som kirurg på Kungälvs Sjukhus och undervisar inom trauma för läkare. Caroline har periodvis jobbat utomlands, bland annat i Brasilien och Sydafrika där hon fått lära sig mycket om att ta hand om bland annat skott- och knivskador. Caroline tar även uppdrag som flygläkare runt om i världen, fast det är mycket mindre av den varan nu när hon har fått tvillingar.
  ”Det bästa med läkaryrket är alla människoöden som man får ta del av, alla fantastiska historier och att med sina händer kunna utföra det kirurgtekniska hantverket. Det är enormt tillfredställande. Sen är det helt galet häftigt att ha möjligheten att jobba i andra länder och kulturer och ta del av människors liv och vardag som vi inte alls är vana vid här hemma, för att sedan ta med sig detta hem igen.”
 • Sebastian Bruhn – Allmänläkare, specialist på allmänmedicin.
  Sebastian är född i Schweiz. Hans mamma är tysk och pappa är svensk. Sebastian är uppvuxen i Tyskland och flyttade till Sverige för tre år sedan. Han pluggade till läkare i Hamburg och jobbar idag på en vårdcentral i Stockholm.
  Han är bra på att lyssna på sina patienter, vilket är oerhört viktigt inom allmänmedicin. Sebastian har jobbat som läkare i tre år. Han drömde aldrig om att bli det utan testade om han kunde komma in på läkarlinjen och det gjorde han. Det har han aldrig ångrat.
  Sebastian är med sina 29 år yngst i gänget och med det finns både för och nackdelar tycker han.
  ”Det bästa med att vara ung läkare är att man har all tid framför sig. Det värsta med att vara en ung läkare är att ingen patient tror att du är läkare”.

Första hjälpen: Tisdag 27 oktober, kl 20.00 i SVT1 (del 1 av 8)


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…