Annons
Annons


5 oskyldiga vanor som kan förkorta ditt liv

Det är inte bara rökning och fetma som kan få oss att trilla av pinn för tidigt. Här är "oskyldiga" vanor som kan orsaka en för tidig död.


Rökning, överdrivet solande, övervikt och alkoholmissbruk är kända faktorer till för tidig död – ihop med många fler.

Men vissa vanor, som många av oss har, kan ha större inverkan på livsspannet än vi tror. Här är fem av dem:

1. Att titta för mycket på tv

Det kan vara svårt att hålla sig från att kasta sig i soffan efter en lång jobbdag eller – gud förbjude – missa sin favoritserie! Men en studie från Department of Public Health vid University of Navarra följde över 13 000 collegestudenter i drygt åtta år, och fann en länk mellan stillasittande livsstil och för tidig död. Jämfört med de som såg på tv en timme eller mindre om dagen, så var det dubbelt så stor risk att dö för tidigt om man tillbringade tre timmar eller mer framför rutan.

Annons

Läs också: Så förlänger du livet – genom att stå upp

2. Att vara ensam

Ensamhet är känt för att vara negativt för den psykiska hälsan. Men det kan även skada dig fysiskt. Forskning som American Association for the Advancement of Science presenterade på sitt årsmöte i Chicago visar hur ensamhet kan leda till en för tidig död. Till exempel återhämtar sig ensamma människor sämre från stress, får lättare högt blodtryck, samt löper större risk för depression och sömnproblem. Över lag var risken för en för tidig död 14 procent högre för ensamma personer än de som lever i en relation eller med sin familj.

3. Att gå i förtidspension

Att gå i pension tidigare är en dröm för många, och kan låta som en hälsosam idé då arbetsnarkomaner ofta drabbas av stress, oro eller utbrändhet. Men faktum är att det kan vara lika farligt att inte ha någonting att göra, enligt australiska forskare. En studie visade att män som gick i pension tidigt ökade sin risk att dö innan 67 års ålder. För varje år tidigare man går i pension kan kan öka risken att dö för tidigt med 13,4 procent.

4. Att bo i en storstad

Luftföroreningar har blivit så vanligt förekommande att vi börjat acceptera dem, trots att de anses vara en av de största hälsoriskerna i världen. Långvarig utsatthet för föroreningar kan bland annat leda till ökad risk för stroke, hjärtsjukdom, andningsproblem, kroniska lungsjukdomar och vissa typer av cancer. Enligt världshälsoorganisationen WHO var var åttonde död 2012 på grund av luftföroreningar inomhus eller utomhus.

Läs också: Enkla tekniken – så vet du om du andas rätt

5. Att inte borsta tänderna

Att slarva med munhygienen kan verka oskyldigt om något. I värsta fall får du slänga ut lite pengar på att laga ett hål hos tandläkaren nästa gång. Eller? En svensk studie visar att långvarig uppbyggnad av plack kan länkas till förkortad livslängd på grund av cancer. I studien följdes 1390 personer under 24 år, och med hänsyn till andra cancerframkallande vanor kunde man se att de som hann dö under studiens gång (58 personer, varav 35 av cancer) hade mer plack på tänder och tandkött.

Läs också: Så ofta ska du byta tandborste

Text: Mikaela Alex
Källa: Medical Daily
Foto: Thinkstock
Artikeln publicerades först på MåBra.vano

Snabbt smal och sund med L7!

Nå din drömvikt med L7-dieten! Med vår digitala kurs ”Snabbt smal med L7” får du i 4 veckor ett komplett program för enkel viktnedgång och ett hälsosammare liv.

DU FÅR…

  • Kompletta menyer för 4 veckor
  • Bästa kom-igång-tipsen
  • Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat
  • Knepen för att bli av med sötsuget
  • Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen
  • Personliga tips från kvinnor som testat L7

Läs också:

Familj och vänner gör att du lever längre!

 

LÄS OCKSÅ


(18)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…