Annons
Annons


5 sätt att grilla mer hållbart i sommar!

Vi svenskar älskar att grilla och gör det både ofta och gärna – men hur grillar man egentligen både gott och rätt? Att grilla så hållbart och miljövänligt som möjligt handlar inte bara om att välja ekologiska råvaror.


grilla-gronsaker

Fem tips för att grilla mer hållbart

1. Välj rätt grill
Välj gärna en kolgrill framför en gasolgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt och utsläppen innehåller koldioxid som påverkar klimatet negativt. Använd aldrig en engångsgrill. Engångsgrillar innehåller paraffin, men den största anledningen (och miljöboven) är aluminiumformen som kräver massor av energi vid tillverkningen vilket nästan alltid orsakar onödiga fossila utsläpp.

Annons

2. Var noggrann med kolen
En bra nyhet är att Naturskyddsföreningens miljömärkning ”Bra Miljöval” nu finns för grillkol. Märkningen har tillkommit eftersom mycket grillkol kommer från ohållbar eller illegal skogsavverkning och kan innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Den miljömärkta grillkolen innehåller inga farliga kemiska tillsatser och kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur. Tillverkningsprocessen är energieffektiv och baserad på förnybar energi istället för fossilbränslen. Ett lätt val helt enkelt!

Läs också: Så öppnar man en påse grillkol!

3. Så tänder du grillen
Använd tändpapper och en eltändare. Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet negativt. Dessutom är paraffin ett miljögift som, om det kommer ut i naturen, kan vara mycket giftigt.

4 Grilla rätt och gott!
Att välja ekologiska och KRAV-märkta råvaror är inte bara ett sätt att bry sig om miljön, det är även ett sätt att hålla koll på vad dina nära och kära faktiskt får i sig. Att det även är ett enkelt sätt att få maten att smaka bättre gör ju inte valet svårare. Kom även ihåg att alltid försöka välja grönsaker som det är säsong för.

5. När du grillat klart
Undvik onödiga kemikalier när du gör rent. Använd istället en enkel stålborste. Glöm inte att källsortera som vanligt, kolet hamnar i ”brännbart”.

Läs också: 7 bra sätt att rengöra grillgaller!

Källa: Reko gårdar


(18)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…