Annons
Annons


5 sjukdomar som främst drabbar kvinnor


Sömnlöshet och depression

Sömnlöshet och depression är bara två exempel på sjukdom och symptom som oftare drabbar kvinnor än män.

Kvinnor lever i genomsnitt längre än män (83 år mot 79 år), men det betyder inte alltid att kvinnor är friskare. Vissa sjukdomar är kvinnor mer mottagliga för än män.

Vissa sjukdomar drabbar bara kvinnor, som t ex sjukdomar i livmodern eller äggstockar, andra drabbar bara män (ex prostatacancer). Men det finns också sjukdomar som kvinnor är mer drabbade av än män. Internetsajten Huffingtonpost.com har identifierat fem sjukdomar som går under den kategorin. Tyvärr kan vi bara påverka och förhindra ett par av dem.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Multipel Skleros (MS)
Denna sjukdom påverkar enligt amerikanska Multiple Sclerosis Society två till tre gånger så många kvinnor som män. De flesta upplever de första symptomen när de är mellan 20 och 40 år gamla. Eftersom man fortfarande inte vet hur sjukdomen uppstår finns det heller ännu inget botemedel. Sjukdomen accelererar i så kallade skov, som kan vara allt från förlamning, sensoriska och synstörningar.

Lupus (SLE)
Lupus är ett samlingsnamn för en rad olika sjukdomar och symtom som uppstår eftersom immunförsvaret börjar angripa kroppens egna celler. Lupus är alltså en autoimmun sjukdom som är kronisk. Det är inte känt vad som utlöser sjukdomen men den drabbar till 90 procent kvinnor, enligt Lupus Foundation of America. Några typiska symptom är trötthet, svullna fötter, leder, händer och ögon samt håravfall. Om sjukdomen inte upptäcks i tid, kan den så småningom göra stor skada på njurarna. SLE anses idag som obotlig, men högst behandlingsbar.

Kroniskt trötthetssyndrom
På amerikanska Centers for Disease Control and Prevention förklarar man att kroniskt trötthetssyndrom är ett komplext och mycket försvagande tillstånd. Sömn verkar inte lindra tröttheten, vilket också kan följas av muskelsmärtor, minnesförlust och sömnlöshet. Kvinnor har fyra gånger så stor risk att utveckla sjukdomen som män.

Depression
Dubbelt så många kvinnor som män har utvecklat depression någon gång i sitt liv. Enligt den amerikanska Mayo Clinic, drabbas var femte kvinna någon gång i livet av depression. Man vet inte varför kvinnor har en högre risk, men det kan ha att göra med att kvinnor generellt har fler stora hormonella förändringar i livet, vilket möjligtvis kan öka känsligheten.

Celiaki
Överkänslighet mot gluten är en sjukdom där 60-70 procent, enligt National Foundation för Celiac Awareness, av de drabbade är kvinnor. Gluten är ett protein som finns främst i vete, korn och råg. Om du är allergisk mot gluten, så förstör proteinet slemhinnan i tunntarmen, vilket gör det svårt att tillgodogöra sig näringen i maten. Symtom på glutenintolerans inkluderar svåra magsmärtor, diarré, uppblåsthet och viktminskning. I genomsnitt går det tio år från det att sjukdomen uppstår tills att den diagnostiseras, vilket gör att risken för skador i kroppen är ganska stor. Men skadorna kan läkas och besvären försvinna om man helt övergår till en glutenfri diet, dvs undviker livsmedel som innehåller vete, korn eller råg.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…