Annons


5 tips: Så hjälper du din skotträdda hund på nyårsafton

Många hundar tycker att det är obehagligt med höga ljud. Nyårsafton är därför ingen höjdare för våra fyrbenta vänner. Här är 5 tips på hur du kan underlätta för din skotträdda hund på nyår!


Ungefär en tredjedel av alla hundar är mycket rädda för smällar och raketer, enligt Svenska kennelklubben. Hundar har mycket känsliga öron och smällen från en raket kan uppfattas som en fysisk smärta, vilket naturligtvis gör att hunden blir rädd.

Annons

För att underlätta för din hund under nyårsafton finns det en hel del du själv kan göra:

1. Träna bort rädslan

Bild: Shutterstock/IBL

Det kan gå att träna bort rädslan hos din hund, men det tar lång tid och är ingenting man gör någon vecka innan nyårsafton.

Försök få hunden att förknippa höga smällar med något roligt, tipsar Agria djurförsäkringar om. Använd en startpistol eller knallpulverpistol som du till en början lindar in i en handduk för att dämpa ljudet. Skjut exempelvis ett skott innan ni ska gå ut på promenad eller göra något annat som hunden tycker är roligt.

Gör ingen stor grej av smällen, utan låtsas snarare om att du inte hörde den. När detta går bra kan du testa att bort handduken för att se hur hunden reagerar på högre smällar.

Har du inte möjlighet att träna med en start- eller knallpulverpistol, kan du träna hunden med hjälp av ljud via en dator eller CD-spelare.

2. Förbered ett särskilt rum

Bild: Shutterstock/IBL

Ta aldrig med en hund ut för att titta på fyrverkerierna på nyårsafton – det kan skrämma slag även på den lugnaste av hundar. Din hund mår bäst om den får vara i en trygg och hemvan miljö, där det inte finns risk för att den springer iväg när smällarna sätter i gång.

Låt hunden vara i ett rum där den känner sig som hemma. Dra för gardinerna och se till att hunden har leksaker eller andra grejer den gillar runt sig. Lämna inte hunden ensam. Spela gärna musik när det är dags för raketer. Musiken avleder hunden från det andra, skrämmande ljudet.

3. Tänk på ditt eget beteende

Bild: IBL

Hundar är känsliga djur som reagerar på sin ägares beteende. Därför är det viktigt att vara noga med att inte låta ditt beteende bekräfta hundens rädsla. Reagera inte tröstande på rädslan, det bevisar bara för hunden att det faktiskt finns något att vara rädd för. Bestraffa inte heller hunden för att den blir rädd.

Testa att tappa en godis på golvet eller att leka med hunden när det smäller som värst för att avleda uppmärksamheten. Om hunden springer och gömmer sig, låt den hålla sig gömd och stressa inte fram den.

4. Res bort

Bild: IBL

Om du har möjlighet kan det vara en god idé att åka iväg med hunden under nyårsafton, gärna ut på landet där det är glest mellan husen och mindre risk för raketer.

Flera hotell runt om i landet har de senaste åren öppnat dörrarna för djurägare på nyårsafton, som Häringe slott utanför Stockholm och Sturup airport hotel utanför Malmö.

5. Lugna med feromoner

Bild: Helena Larsson/Naturfotograferna/IBL

Feromoner är ett doftämne som avges naturligt från människor såväl som djur. Feromoner ger oss information och påverkar hur andra individer inom samma art agerar.

Hos Apoteket kan man köpa syntetiska feromoner speciellt framtagna för hundar eller katter. När feromonet utsöndras runt hunden, upplever den miljön som lugn och trygg vilket kan leda till att den inte blir fullt så rädd för fyrverkerier som annars.

Läs också: Sötaste hundtröjorna i vinter!

Källor: Svenska kennelklubben, Väsby djursjukhus, Agria djurförsäkringar, Apoteket


(20)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…