Annons
Annons


5 vanor som gör att du lever längre!

Våra vanor i det dagliga livet kan betyda mycket för vår hälsa - och i värsta fall riskera att förkorta våra liv. Så här kan du göra för att leva längre.


hur-lever-man-langre

Olika forskningsrapporter visar att vi borde tänka mer på hur vi agerar i vår vardag. Vissa saker är såklart svårare att påverka än andra. Men det går!

5 saker som kan förlänga ditt livSkaffa sällskap!

1. Skaffa sällskap
En studie från 2011 gjord av Sociologiska institutionen, University of Louisville, fann att människor som lever en stor del av sina liv som singlar minskar i genomsnitt sin livstid med tio år, jämfört med människor som lever i samboskap eller är gifta.

Annons

2. Stå upp på jobbet
Om du sitter mer än två timmar i sträck varje dag, riskerar du att skära bort två år av ditt liv. Det visar en australiensisk studie gjord på Pennington Biomedical Research Center. Forskarna menar också att regelbunden motion inte kan rädda de förlorade åren

3. Sov lagom mycket!
Forskning vid Harvard Medical School har visat att om du sover mindre än fem timmar eller mer än nio timmar per natt, riskera du att dö i förtid av olika skäl. Bland annat ger för lite sömn förhöjd risk för hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

4. Gör dig av med energitjuvarna!
Om du har dåliga sociala relationer riskerar du att förkorta ditt liv avsevärt, visar forskning från Brigham Young University och University of North Carolina. Att inte värna om sina sociala relationer är precis lika ohälsosamt för din hälsa som att röka 15 cigaretter om dagen, visar studien.

5. Byt jobb
En forskargrupp vid Tel Aviv University har upptäckt att det är mycket viktigt för ditt liv hur bra du har det med dina arbetskamrater. Under den tid studien pågick, hade de deltagare med dåliga relationer till sina kollegor 2,4 gånger större risk att dö jämfört med de deltagare som hade en bra social arbetsmiljö.

Av Mikael Frohm
Källa: Huffingtonpost.com
Foto: Shutterstock


(18)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…