Annons


6 av 10 svenskar betalar resan med sparpengar


Med tanke på att svenskarna reser mer och mer kan man undra hur det går ihop rent ekonomiskt. Glädjande nog har de flesta möjlighet att betala resan med egna medel. 63 procent använder befintliga sparpengar när de ska betala sin resa, 20 procent har en lön som täcker kostnaden och 18 procent lägger undan pengar varje månad.

Annons

I Tickets Novus-undersökning svarar var fjärde svensk att de gör fler utlandsresor idag än för fem år sedan. Oavsett inkomst och sysselsättning är sparpengar det vanligaste medlet som svenskarna finansierar utlandsresorna med. Endast en procent av svenskarna svarar att de lånar pengar av närstående för att kunna betala sin resa. Inte en enda svensk uppger att de tar sms-lån för att ha råd med resan.

Gilla Allas.se på Facebook

Var femte svensk uppger att deras lön täcker kostnaden för resan. Inte alltför oväntat är det höginkomsttagarna som drar upp genomsnittssiffran. Bland de som tjänar mer än 600 000 kronor om året svarar 34 procent att de betalar resan med sin lön. Bland de som tjänar mindre än 200 000 kronor om året är motsvarande siffra tio procent.

Hur finansierar du din utlandsresa? Här är de vanligaste sätten:

1. Jag använder befintliga sparpengar, 63 %

2. Min lön täcker kostnaden, 20 %

3. Jag lägger undan ett visst belopp varje månad som sedan används till resor, 18 %

4. Jag börjar spara några månader innan jag bokar min resa, 12 %

5. Jag använder pengar jag fick tillbaka på skatteåterbäringen, 8 %

Undersökingen är genomförd av Novus på uppdrag av Ticket. Undersökningen hade ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten med 1 034 respondenter mellan 18-79 år. Undersökningsperioden varade mellan den 22-28 augusti 2013. På denna fråga var det möjligt att ange flera svarsalternativ varpå den totala procenten överstiger 100 procent. En del kombinerar exempelvis lön och sparande.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…