Annons
Annons


6 av 10 svenskar kan äventyra hälsan genom att inte läsa bipacksedeln till receptfria läkemedel


Många unga kvinnor är ovetande om att vissa läkemedel försvårar möjligheten för dem att bli gravida.

Trots att en del av våra allra vanligaste läkemedel kan vara olämpliga under vissa livssituationer är det endast 17 procent av svenskarna som alltid läser bipacksedeln på receptfria läkemedel. Detta framgår av en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av läkemedelsföretaget GSK Consumer Healthcare Sverige AB.

Annons

– Även fast man tidigare har använt ett receptfritt läkemedel bör man ta som vana att läsa bipacksedeln, till exempel för att säkerställa att man får i sig rätt mängd av läkemedlet och undviker överdosering. Att läsa bipacksedeln är extra viktigt när man befinner sig i en ny livssituation, som exempelvis när man försöker att bli gravid eller man nyligen har fått diagnosen högt blodtryck eller magsår, säger Johanna Blom på GSK Consumer Healthcare Sverige AB.

Gilla Allas.se på Facebook

En del av de vanligaste läkemedlen mot värk och feber som säljs i Sverige i dag kan vara olämpliga om man exempelvis har magsår eller försöker att bli gravid. Många unga kvinnor är ovetande om att vissa av dessa läkemedel försvårar möjligheten för dem att bli gravida.

Även vid högt blodtryck, något som drygt 1,8 miljoner svenskar lider av, ska vissa läkemedel undvikas. Detta är information som tydligt framgår i bipacksedeln på dessa läkemedel men som går förlorad då endast 17 procent av svenskarna alltid läser bipacksedeln innan de använder ett receptfritt läkemedel. Genom att läsa bipacksedeln kan man även säkerställa vad som är rätt mängd för att uppnå bäst effekt och överdosering kan undvikas.

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…