Annons
Annons


6 dumma saker som vuxna ofta säger till barn!

Vuxna vet bäst – eller? Nej, det är faktiskt ganska ofta som vuxna människor säger ganska ogenomtänkta saker till barn. Här är 6 vanliga exempel...


1. ”Det gick bra, upp och hoppa!”

Jaha, var det kanske du som ramlade och skrapade upp knäna? Om inte, hur kan du veta att det ”gick bra” för barnet som slog sig? Kommentaren är oftast välmenande och sagd i ett försök att trösta barnet, men riskerar att istället underminera barnets känslor. Hur skulle du själv känna om någon sa ”upp och hoppa” när du gjort dig illa?

2. ”Kom och ge mig en kram!”

Ingen vuxen får någonsin förvänta sig kramar eller andra kärleksbevis från ett barn.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Barnet och endast barnet bestämmer när hen vill kramas. Det finns inga krav på att omfamna vare sig fröken, mamma eller farmor – inte ens om farmor blir sårad när hon inte får någon hejdå-kram.

3. ”Men pojkar ska ju inte ha rosa/klänning”

Ärligt talat, år 2017? I dag vet lyckligtvis många vuxna – men långtifrån alla – att barn gärna klär sig i vilka typer av plagg de vill, bär vilka färger de än känner för och leker med de leksaker de tycker är roligast för stunden, oavsett om det handlar om traktorer eller prinsesskronor.

4. ”Det där är inget att vara ledsen över”

Sedan när bestämmer du över en annan människas känslor? Barnet har rätt att känna vilken känsla som helst, oavsett om hen är glad, ledsen eller arg. Precis som med ”upp och hoppa”-kommentaren handlar det ofta om välmening, men det är bättre att erbjuda sympati och förmedla att det är helt okej att bli ledsen och gråta – även om det i en vuxen persons ögon kan se ut som att barnet överreagerar. Barn har ofta har närmare till sina känslor än vuxna har.

Läs också:
5 andra saker du aldrig ska säga till ditt barn

5. ”Du var visst lite blyg”

Och du kanske borde lära dig att inte sätta etiketter på barn, särskilt om du aldrig träffat dem tidigare. Att ett barn gömmer sig bakom pappa eller inte vill hälsa behöver inte betyda att hen är ”blyg” – barnet kanske bara inte har någon som helst lust att prata med dig.

6. ”Har inte din mamma tagit på dig någon mössa?”

Få saker är så irriterande för föräldrar som när andra vuxna – bekanta, släktingar eller rentav fullständiga främlingar på stan – talar med dem genom deras barn. Har du något att säga till ett barns föräldrar, så säg det direkt till dem – eller ännu hellre, håll tyst.

Läs också:
10 saker alla föräldrar borde säga till sitt barn!

Av Malin Karlberg/Femina
Foto: Shutterstock

Läs också:

7 livsmedel du ALDRIG ska ge till små barn!

Farlig mat för barn

Viktigt för alla vuxna att känna till!


(71)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…