Annons
Annons


6 sätt att skydda din identitet!

I dag är antalet identitetsstölder nästan lika många som antalet polisanmälda cykelstölder. Bedragarna stjäl identiteter för att skaffa kreditkort, öppna mobilabonnemang och shoppa. Och det är den utsatte som står för notan. Här kommer 6 tips som hjälper dig skydda din identitet!


Junge Frau denkt an ID

1. Sprid inte personnummer, koder, kort- och kontonummer i onödan. Riv alltid sönder papper med sådana uppgifter innan du slänger dem. Lämna inte heller ut uppgifterna i mejl, sms eller telefon till företag du inte är kund hos. Tänk också på att alltid visa legitimation om någon ber om ditt personnummer exempelvis i en affär eller på apoteket. Då minskar du risken att någon obehörig hör ditt personnummer.

Annons

2. Ha koll på ditt bankkonto, kolla upp konstiga transaktioner och kontakta omedelbart din bank om något verkar vara fel.

3. Håll koll på din post. Kontakta avsändaren om du får brev om varor du inte har beställt eller krediter du inte ansökt om. Följ också upp om ett brev som du väntar på inte kommer.

4. Sätt lås på din brevlåda så att ingen kan stjäla post och komma åt dina personuppgifter.

5. Skylta inte i sociala medier när du reser bort. Var försiktig i statusuppdateringar, tala inte om att du är bortrest eller hur länge. Tänk också på att många tjänster geotaggar dina inlägg så att det syns exakt var du är. Det gäller bland annat Facebook, Instagram och Twitter.

6. Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

Källor: Trygg Hansa, minUC.se, DinSäkerhet.se, Polisen, adressandring.se


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…