Annons


6 smarta tips som gör rent hus med hund- och katthår

Lite skit i hörnen... Jo, det är faktiskt bara bra att inte vara alltför städmanisk. Men har man fällande hund eller katt har man oftast inget val.


 

jkjlödgjöormvrjv

Hålla rent efter katter och hundar är inte det enklaste – och kanske är det inte alltid det allra viktigaste…

Visst vill vi alla ha ett välstädat och rent hem. Men för oss hund- och kattägare förblir detta oftast ett önsketänkande. Och ju större djurantalet är, desto mindre troligt är det att hemmet är helt så välstädat som vi anser att det borde vara.

Nästan alla fäller

Jodå, nästan alla hundar och katter fäller. Katter sprätter i sina kattlådor, och att få in ett antal hundar i huset efter en blöt promenad är knappast höjden av lycka. Hundar är ofta mästare på att slabba i vattenskålarna och… ja, jag tror inte jag behöver fortsätta.

Annons

Men vi djurägare borde kanske inte se det så negativt? Det har nämligen visat sig att Sverige befinner sig i Europatoppen då det gäller antalet pälsdjursallergiker. Omkring 15 procent av Sveriges befolkning är pälsdjursallergiker och forskarna anser att den stigande siffran beror på att vi har det allt renare i våra hem! Var det inte någon som sa: Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete?

Underullen boven

Fällningstider är inte roliga, varken då det gäller hund eller katt. Och tyvärr är det inte annat att göra än att borsta och kamma (helst utomhus) och hoppas att man blir av med det mesta. Då det gäller hund finns det givetvis en del hundraser där du slipper fällningen helt och hållet. Å andra sidan kräver dessa raser klippningar eller trimningar med jämna mellanrum för att hålla pälsarna i gott skick.

Hur mycket de olika raserna fäller beror på hur pälsen ser ut. Mest fäller hundar med rejäl underull.

Här kommer lite hjälp på vägen för oss alla som trots allt kämpar på med dammsugare och skurborste i högsta hugg:

Innedass är ett bra alternativ till katernas vanliga låda.

Innedass är ett bra alternativ till katternas vanliga låda.

  • Dammsugare i all ära, men att få av katt- och hundhår från möbler mäktar oftast inte ens den starkaste varianten med. Då är det mera effektivt att använda sig av ett par gummihandskar. En fuktig svamp fungerar på liknande vis och drar med sig håren från dina stoppade möbler.
  • Har du en långhårig hundras kan det vara all idé att klippa rent runt och mellan trampdynorna på hunden, då får du inte in lika mycket smuts i huset. Använd alltid en trubbig sax (finns att köpa i djuraffären), så klipper du inte i huden mellan trampdynorna.
  • Ibland kan man tycka att det nästan ligger lika mycket sand utanför kattlådan som i den. En kattlåda som är som ett litet hus, med lucka att gå in genom, reducerar sandsprättandet betydligt.
  • Hundtäcken är inte bara bra när det är kallt ute. Det finns också varianter som håller hunden ren under årets lerigaste och våtaste promenader.
  • Städningen av hund- och kattmatplatsen underlättas om du lägger ut ett underlägg som skyddar golvet.
  • Det finns även vattenskålar för hunden som ser till att det mesta av vattnet stannar kvar i skålen i stället för att hamna på golvet. Vatten- och matskålar speciellt framtagna för långörade raser gör att du slipper vatten- och matstänk från öronen.

Men lite skit i hörnen tycks ju numera till och med vara hälsosamt. Vilken tur för oss!

 Veckans PS: Skendräktig tik? Svullna mjölkfyllda juver? Samlar på sig barnens gosedjur? Vägrar att gå ut? Gräver i sin korg? Så här gör du: Plocka bort alla adopterade ”valpar”, skär radikalt ner på maten och motionera tiken mera.

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)


(7)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…