Annons
Annons


Så lyckas du med julstjärnor!

Julstjärnor fascinerar med sina imponerande högblad och sin lockande, intensiva färg.


julstjärnor skötselråd

Den vackra stjärnan kräver inte mycket för att du ska få njuta av den hela julen! Foto: Blomsterfrämjandet

Det vetenskapliga namnen beskriver julstjärnan som den vackraste i sin familj: Euphorbia pulcherrima. Blomman upplevs ibland som svår att lycka med, men den som håller sig till några enkla regler kan njuta av den centralamerikanska stjärnan hela julen.

Annons

Vattna måttligt

Viktigaste regeln att julstjärnan varken ska torka ut eller bli dränkt.

”Många menar väl och övervattnar sin julstjärna. Men lite vatten varannan dag är fullt tillräckligt. Om roten vattnas genom nedsänkning i vatten, är en gång i veckan tillräckligt. Tumregeln för rotsystemet är: torrt huvud, torra fötter men ett fyllt hjärta. När det övre skiktet har torkat ut, är julstjärnan redo för nästa vattning” förklarar växtdoktor Maj-Lis Pettersson från Gröna Råd.

Gilla Allas.se på Facebook

När det gäller näring finns olika skolor, men vattning med svag näringslösning skadar inte.

Ljust, varmt och skyddad från drag

Dagsljus är viktigt, eftersom julstjärnan, som en äkta mexikanska, föredrar en ljus plats. Direkt solljus på en fönsterbräda fungerar utmärkt för växten, särskilt under de mörkare vintermånaderna. Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.

Omgivningstemperaturen bör vara mellan 15 och 22 grader. Undvik att ställa julstjärnan i drag och vid vädring av ett rum bör växten flyttas från fönstret.

Var uppmärksam på kvalitet vid inköp

Granska plantan noga i butiken. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför blommor som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus! Se också till att julstjärnan är väl inpackad under transporten hem.


(71)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…