Annons
Annons


7 fantastiska hälsofördelar med att ha en hund

Lojal, tillgiven och full av kärlek. Hunden är inte bara din bästa vän, den gör dig också friskare!


Passa på att ge din fyrfota vän lite extra kärlek – att ha hund är nämligen riktigt bra för hälsan.

1. Ditt hjärta blir friskare

Flera studier visar att hundar har en positiv effekt på kroppens allra vikigaste muskel. Med ett lägre blodtryck och sänkta halter av såväl kolesterol som triglycerid är risken mindre att du drabbas av en hjärtattack. Chansen att överleva är dessutom större om du har en hund vid din sida.

2. Du håller dig i form

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar alla vuxna över 18 år att motionera minst 2,5 timmar i veckan. Som hundägare överskrider du förmodligen den siffran rejält, motion som är särskilt viktig för dig som vill behålla en aktiv livsstil i pensionsåldern.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

3. Du får ett rikare socialt liv

Att komma ut och träffa folk blir ofta knepigare ju äldre vi blir, men under hundpromenaderna stöter du dagligen på nya bekantskaper i rastgården och motionsspåret. Överlag är hundägare faktiskt mer extroverta än kattägare.

Dock är det inte bara relationerna mellan dig och andra människor som berikas – se bara på det nära bandet mellan dig och din hund!

4. Du blir mindre stressad

Det finns ett skäl till att terapihundar är rätt vanliga på bland annat åldershem och sjukhus. Bara några minuters kel med en hund kan dämpa ångest och sänka blodtrycket, samtidigt som nivåerna av dopamin och serotonin höjs.

Mycket att göra på jobbet? Med en hund på plats blir det enklare att utföra stressiga arbetsuppgifter.

5. Dina barn får färre allergier

Att pälsdjur framkallar allergier hos barn var länge en vanlig missuppfattning. Nu kan forskare konstatera att det är precis tvärtom. Barn som växer upp med en hund (eller katt) löper 33 procent mindre risk att utveckla pälsallergier under uppväxten. De får också ett starkare immunförsvar på köpet!

Läs också: Därför är det bra att växa upp med en hund eller katt

6. Du går inte lika ofta till läkaren

Pensionär? Sannolikheten att du behöver uppsöka läkarvård är 30 procent lägre för husdjursägare över 65, enligt forskare. Statistiken omfattar alla möjliga djur, men just hundägare verkar ha betydligt bättre hälsa på ålderns höst.

7. Din hund kan upptäcka cancer

Tack vare ett utomordentligt luktsinne kan vissa hundar upptäcka en rad olika sjukdomar i ett tidigt skede, ibland med större träffsäkerhet än ett blodprov. Detta gäller i synnerhet olika sorters cancersjukdomar.

Vem vet – en vacker dag kanske din hund räddar DITT liv!

Läs också: 3 tecken på att ditt husdjur älskar dig

 

Av Anaïs González Cruz
Källa: Huffington Post
Foto: IBL, Giphy
Artikeln publicerades först på MåBra.

 


(56)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…