Annons
Annons


7 födoämnen som är farliga för katten

Vi vill så gärna dela med oss av vår middag när katten sitter där med bedjande ögon. Men gör inte det!


Katt äter mat ur skål

Dela inte med dig av din egen middag till katten – din mat kan vara skadlig för misse.

Maten som vi människor äter kan vara direkt skadlig för katten.

Här är en lista på födoämnen som kan vara farliga:

1. Mörk choklad
Redan koffeinet i chokladen är problematiskt för katter. Det orsakar snabb andning, hjärtklappning och darrningar.  Men det innehåller även theobromin, som kan ge hjärtarytmier och krampanfall.

Annons

2. Mejeriprodukter
När katten inte längre diar behöver den inte längre dricka mjölk. Många katter är faktiskt laktosintoleranta. Risken finns att katten drabbas av diarré och kräkningar om den dricker mjölk.

3. Rått kött
Om din katt var en vildkatt skulle den äta de byten den fick tag i råa, så därför är det lätt att tro att det är bra att ge katten några bitar rå kyckling eller biff. Men gör inte det. Rått kött kan innehålla salmonella och ecoli-bakterier som både katter och människor kan bli mycket sjuka av.  Dessutom kan katten riskera att kvävas av benfragment, och magsäcken kan skadas av bensplitter som fastnar. Mycket bättre att servera köttet i lagad form!

4. Lök
Lök i alla former samt även vitlök är inte bra för katten. Om din katt slickar i sig lite sås med dessa ingredienser är det i regel ingen fara. Men en lite större bit lök, eller värre; vitlök kan orsaka matsmältningsproblem, inklusive diarré, hos katter. Intag under en längre period kan ge blodbrist och låga järnvärden.

5. Alkohol
Katter och alkohol passar inte ihop, så håll dem alltid åtskilda. Så lite som en sked alkohol är skadligt för ett husdjur, och bara lite till är direkt giftigt. Till och med några små droppar som spillts på bordet kan orsaka skada. Alkohol kan ge matsmältningsbesvär, darrningar och hjärnskador på katter.

6. Vindruvor och russin
Man vet ännu inte säkert vilka gifter som finns i russin och vindruvor, men det är fastslaget att de kan orsaka akut njursvikt hos katter och hundar. Turligt nog är katter inte så förtjusta i dem men bäst är ändå att se till att närkontakt undviks.

7. Tonfisk på burk
En burk tonfisk kan verka som en enkel och bra lösning om kattmaten är slut, men olyckligtvis kan en diet på tonfisk beredd för människor göra katter sjuka. Vanligtvis får katten matsmältningsbesvär men i allvarliga fall kan tonfisken orsaka steatitis – inflammation i kattens kroppsfett, ett smärtsamt tillstånd. En liten bit gör oftast ingen skada, men det är ingen bra vardagsmat för katten.

OBS!
Däremot är tonfisk speciellt preparerad för katter en både god och nyttig vardagskost för katten!

Mer info på

Animalrescuesite och Aspca

LÄS OCKSÅ

Farliga växter för katten

Godis farlig fälla för katten

LÄS OCKSÅ


(2)
(0)


Annons

  • Rebecca Scully

    Hej. Rått kött bör inte vara med på denna lista.
    Snarare så är rått kött och råa ben naturlig föda. Kika lite på termen BARF så finns det massor att läsa.

  • Rebecca: Tror att det som menas är att det kött vi människor köper i butikerna kan ha legat i förpackningen ett tag och att bakteriehärdar då kan ha växt till. Ofta oskadliggörs dessa vid upphettning, och vi människor uppmanas ju också att vara försiktiga och se till att kyckligen är genomstekt, att diska knivar med mera noga efter förberedelserna och så vidare. Däremot kan säkert specialmat som BARF vara nyttig för katten, som ju är en köttätare av naturen.

  • Frida

    Rått kött är toppen att ge! Ni borde ändra på artikeln, eftersom ni påstår att lagat kött är bättre- vilket det INTE är!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…