Annons
Annons


7 goda anledningar att äta choklad!

Älskar du också choklad? Vilken tur! Här får du sju goda skäl till att ta en bit till av den mörka livgivaren.


choklad-nyttigt

Här kommer 7 goda skäl till att njuta av en bit mörk choklad då och då:

1. Choklad minskar risken för stroke
Om du äter 60 gram mörk choklad i veckan minskar du risken för stroke. Det beror på förekomsten av en antioxidant, flavonoid, som sänker blodtrycket och nivåerna av det dåliga kolesterolet.

Annons

2. Choklad håller dig smal
Personer som äter måttligt med choklad var vecka är smalare än de som bara äter då och då. Det visar en undersökning från USA, som dock inte kunde peka ut vad skillnaden berodde på.

3. Choklad skärper synen
En bit choklad kan göra dig till en bättre bilist vid dåligt väder. Speciellt när det är svårt att urskilja kontraster i regn och dimma. Återigen tror man att flavonoiderna spelar roll eftersom de ökar blodtillströmningen till näthinnan, vilket gör att man ser bättre.

4. Ät choklad och fixa barnens läxor
Behöver du hjälpa dina barn med matten eller räkna på huslånet? Lite choklad gör dig duktigare. En engelsk undersökning visade att studenter som åt choklad blev bättre på matematik. Orsak? Flavonoiderna igen, de ökar blodtillströmningen till hjärnan.

5. Choklad ger bättre minne
Choklad kan minska glömska på äldre dar. Och för att se om choklad också gör en klokare undersökte en forskare på skoj sambandet mellan chokladkonsumtion och Nobelpriser. Schweiz vann! Där äter man mest choklad samtidigt som man har fått flest Nobelpris per invånare.

6. Choklad ökar sexlusten
Fenetylamin, som finns i mindre mängder i choklad, frigör endorfiner och ökar effekten av dopamin, som i sin tur påverkar sexlusten positivt. Huruvida det också ökar kärleken är oklart.

7. Choklad kan lindra pms-besvär
Chokladen ökar serotoninhormonet i hjärnan. Därför fungerar det som en humörhöjare hos kvinnor med pms och under menstruationen då den normala serotoninnivån vanligtvis sjunker.

Läs också: Forskare: Choklad är den perfekta frukosten

Kvinna som äter chokladbit.

Syndigt gott – och nyttigt!

Av Mikael Frohm
Källor: Medicinehunter.com, huffingtonpost.com, svd.se, BBC news, sciencedaily.com, soendag.dk


(269)
(1)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…