Annons


7 härliga ölfestivaler i höst!


Ölfestival i München. Foto: Ted Lindholm

Ölfestivalen i München. Foto: Ted Lindholm

Intresset för öl har aldrig varit större än idag. Spridningen av mikrobryggerier och konceptet “craft beer” har ökat explosionsartat och hembryggning av öl har blivit en mindre folkrörelse. Med denna trend ökar även intresset för ölfestivaler. Turister från hela världen är idag beredda att resa till andra länder för att hitta nya ölupplevelser och träffa likasinnade ölentusiaster.

Annons

Om man säger ordet ölfestival tänker de flesta på Oktoberfest i München. Men idag finns betydligt fler festivaler än så. Enbart i Tyskland finns fler än en handfull festivaler och mässor som varje år lockar tusentals besökare. Tyskland är heller inte unikt i denna tradition. Samtliga länder där ölen varit en stor del av landets historia, så som Belgien och Tjeckien, är idag värdar för stora festivaler.

Ölfestivaler hösten 2016

Tipsen kommer från Ving som har reguljärflygspaket till samtliga destinationer.

International Berlin Beer Festival (Berlin 5-7 augusti, 2016)
Festivalen är Guinness världsrekordhållare för “the world’s longest beer garden” med 800 000 besökare och 340 bryggerier från 87 länder. I år firar festivalen 20-årsjubileum vilket även det borde göra festivalen värd besöket.

Great British Beer Festival (London 9-13 augusti, 2016)
Arrangören ”Campaign for real ales” lovar att över 900 “riktiga ales” kommer att finnas på plats tillsammans med cider och perries (cider på päron). Med möjlighet till utbildning och avsmakningar är detta en festival både för dig som vill dricka gott och umgås med trevliga människor och för dig som vill lära dig mer.

Irish Craft Beer Festival (Dublin 17-19 augusti, 2016)
Säger någon Irländskt öl så ropar alla Guinness. Så vad kan vara bättre än en craft beer-festival i Dublin för att lyfta alla mikrobryggerier som finns på ön. Fler än 50 irländska bryggerier som tillsammans serverar 200 olika sorters öl (ingen av dem är en Guinness). En ögonöppnare för allt vad Irland har att erbjuda när det gäller öl.

Belgian Beer Weekend (Bryssel 4-6 september, 2016)
Belgien är ett land som tar sin öl på vad vissa kan tycka lite för stort allvar. National Federation of Belgian Brewers en organisation som har mer än 70 bryggerier som medlemmar, är värd för denna festival. Utöver möjligheten att dricka öl från alla Belgiens bryggerier, är denna festival även ett tillfälle då organisationen ”The Knighthood of the Brewers” dubbar in personer som gjort insatser för belgisk ölindustri, till sin riddarorder. (dubbning är den ceremoni genom vilken en person utses till riddare).

Pint Bokbier Festival (Amsterdam 21-23 oktober, 2016)
Nederländerna gör öl som ingen annan och Bokbier Festival är en hyllning till just detta. Varje år lockas tiotusentals gäster att uppleva över 50 olika ölsorter, som alla är av typen bokbier. Du får ett glas vid inträdet och sedan är det bara att vandra mellan stånden och smaka på allt vad festivalen har att erbjuda.

Oktoberfest (München 17 september – 2 oktober, 2016)
Det går inte att prata om ölfestivaler och inte nämna Oktoberfest i München. Varje år från mitten av september till början av oktober hålls den historiska festivalen. Med cirka sex miljoner gäster, 183 år på nacken och oräkneliga kopior av festivalen runt om i världen, finns det ingen tvekan om att detta är platsen att vara på om man gillar öl.

Kapstaden Festival of Beer (Kapstaden 4-6 november, 2016)
Den största ölfestivalen under ekvatorn. Sydafrika är kanske inte det första land man tänker på när någon säger öl. Men med en historia av både engelskt och nederländskt inflytande är det inte så konstigt att landet har en stor ölkultur. 60 bryggerier, både lokala och internationella, är på plats och tillsammans serveras över 200 olika sorters öl, både klassiker och öl som bryggts speciellt för festivalen.


(2)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…