Annons
Annons


7 myter om återvinning!

Seglivade myter gör att nyttan av återvinning ibland betvivlas. Har du koll på vad som är sant och falskt?


atervinning

Svenska folket blir allt bättre på att återvinna. De återvinningsmål som regeringen satt upp från 2017 överträffas redan för samtliga förpackningsmaterial och tidningar. Trots detta finns det många rykten och myter som utgör hinder för att uppnå ökad återvinning.

Annons

Förpacknings- och tidningsinsamlingen bemöter här de vanligaste återvinningsmyterna med fakta:

1. Förpackningarna behöver rengöras noggrant.
Många förpackningar räcker det att bara tömma och skölja ur. Om det inte görs riskeras att de inte återvinns eftersom de då hamnar fel i den automatiska återvinningsprocessen som eftersorterar förpackningarna bland annat efter vikt. För att slippa lukt och kladd hemma är det förstås en bra idé att rengöra noggrannare.

2. Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material.
Många färskvaruförpackningar består av kartong, en plasthinna på insidan och ibland en plastkork längst upp. Plasthinnan skiljs åt från kartongen i återvinningsprocessen. Förpackningen ska därför sorteras som pappersförpackning, medan den löstagbara plastkorken hör hemma hos de andra plastförpackningarna. Generellt gäller samma sak för alla förpackningar som består av flera sammansatta material. En enkel tumregel hemma är att man aldrig ska behöva använda ett verktyg för att separera två material åt.

3. Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen.
Den miljöbelastning som uppstår av transporter motiveras mångfalt av de miljövinster som uppnås.

4. Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll.
Jo, det betyder mycket. Om vi skulle lämna alla metallkapsyler till återvinning skulle det gå att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år. Om alla svenska hushåll återvann ytterligare en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor.

5. Det är ingen vits att sortera eftersom allt ändå blandas ihop.
Inget av det som läggs i behållarna på återvinningsstationerna blandas ihop, utan allt skickas separerat till återvinning. De entreprenörer som har i uppdrag att samla in förpackningar och tidningar får sin ersättning för materialet när de har lämnat ifrån sig det till anvisade platser. Kravet för att de ska få betalt är att förpackningarna och tidningarna är sorterade.

6. Soporna sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i sopnedkastet.
Om du slänger dina förpackningar i soppåsen eldas de upp och återvinns alltså inte. Att elda upp sopor och förpackningar generar värme eller el, som kan användas för till exempel uppvärmning av bostäder, men det är betydligt mer resurseffektivt och bra för miljön att göra nya produkter av gamla förpackningar. Det går att återvinna i stort sett alla förpackningar av plast, papper, metall, glas och tidningar till nya produkter.

7. Det är ingen vits att sortera färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger ändå allt tillsammans.
Det kan se ut som om allt blandas ihop, men de lastbilar som hämtar glasförpackningarna och flaskorna har två fack på flaket, ett för färgat och ett för ofärgat. Glas kan återvinnas obegränsat antal gånger utan att kvaliteten försämras. Då sparas råvaror som sand, soda och kalk – råvaror som finns i begränsad
mängd. Det går även åt mindre energi för att återvinna glas än att göra nytt. Återvunnet glas minskar koldioxidutsläppen med 41 procent jämfört med råvara som används för första gången.

Källor: Förpacknings- och Tidningsinsamlingen och www.sopor.nu


(190)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…