Annons
Annons


7 oväntade besvär du kan få av dina jeans!

Jeans är det tidlösa plagget, men byxan kan ge oväntade hälsobesvär. Här kan du läsa på vilket sätt – och vad du kan göra för att undvika besvären.


Kvinnor i jeans.

Att välja rätt jeans är viktigare än du tror.

Har du oförklarliga smärtor i kroppen? Kanske ont i knäna eller eksem? Det kan faktiskt kopplas till något så otippat som dina jeans.

– Om du redan har en pågående inflammation under knäskålen, så kallad knäskålssmärta, kan tajta jeans ligga och irritera och förvärra smärtan, säger sjukgymnasten Per Ingemarsson.

Annons

Även bäckenet påverkas av dina jeans och kan orsaka bland annat ryggont och muskelspänningar.

Gilla Allas.se på Facebook

Här är 7 oväntade besvär du kan få av dina jeans:

1. Magbesvär
När du bär byxor som trycker mot magen blir det svårare för kroppen att smälta maten. Då kan du drabbas av både magknip, halsbränna och svullen mage efter en måltid. För att lätta på trycket kan du prova att knäppa upp byxans översta knapp.

2. Knäskador
Var tredje kvinna får någon gång i livet problem med knäna och då är det oftast fråga om så kallad knäskålssmärta. Är du drabbad kan jeans som smiter åt kring knäet förvärra smärtan eftersom tyget irriterar knäskålen.

3. Ryggsmärta
Jeans kan trycka åt så hårt när du går, sitter eller böjer dig att du med tiden får ryggproblem. Det beror på att bäckenet inte kan röra sig normalt. Musklerna som annars kontrollerar rörelserna blir spända och kan inte arbeta ordentligt. Konsekvensen kan bli kroniska ryggsmärtor och dålig hållning.

Läs också: Därför ska du ALDRIG sitta med benen i kors!

4. Hudbesvär
För att tillverka 1 kilo jeans används i genomsnitt 2,4 kilo kemikalier, enligt Kemikalieinspektionen. Många av dessa kan skada din hälsa och kontakteksem är en vanlig reaktion. Tvätta därför alltid jeansen innan du använder dem eller köp ekologiska och miljömärkta kläder.

5. Nervpåverkan
Alltför åtsittande jeans kan i värsta fall även ge nervskador. Åkomman kallas meralgia paresthetica och uppstår när en känselnerv i låret kommer i kläm. För en del kan skadan bli permanent. Den bästa medicinen är att se till att trycket mot nerven försvinner.

6. Nickelallergi
Nickelallergi är den vanligaste typen av kontaktallergi i Sverige och vissa jeansknappar innehåller nickel. Om du ofta kommer i direktkontakt med metallen riskerar du att bli allergisk. Prova att måla baksidan av jeansknappen med nagellack för att undvika hudkontakt.

7. Underlivsproblem
Syntetiska och åtsittande tyger kan skapa en varm och fuktig miljö i underlivet där jästsvampar och bakterier trivs. Detta kan ledan till svampinfektion, som ger klåda och sveda. Tajta byxor kan också skapa en grogrund för de bakterier som orsakar urinvägsinfektion.

Läs också: 5 saker som händer när du inte byter trosor varje dag

Så väljer du rätt jeans:

– Välj gärna lite större jeans, men tänk på att jeansen du köper töjer sig cirka ½-1 storlek vid användning.

– Tvätta i max 40 grader, annars krymper de. Torktumla inte, då krymper de onödigt mycket.

– Är jeansen för tajta kan du använda sköljmedel i tvättvattnet. Då töjer sig tyget.

– Tänk på att små fickor baktill ger intryck av större rumpa, medan större fickor ger intryck av mindre rumpa.

– Slitningar på lår och rumpa gör att du ser kraftigare ut, medan mörka jeans utan slitmärken gör att du ser smalare ut.

– En låg midja ger en putigare rumpa, medan en hög midja ger plattare rumpa.

– Lätt utsvängda jeans nertill ger en längre och slankare figur.

Läs också: 9 oväntade besvär du kan få av din behå!

Källor: Webmed.com, Socialstyrelsen, International Business Times m.fl. Artikeln har tidigare publicerats på MåBra av Elin Lenander.

LÄS OCKSÅ


(46)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…