Annons
Annons


7 oväntade saker du kan göra med bananskal!

Kasta inte skalet nästa gång du har ätit en banan – det kan användas till många smarta saker. Här är 7 oväntade tips!


Bananskal.

Visste du att bananskal både tar bort rynkor och gör dina tänder glänsande?

1. Använd i komposten
Den förmodligen mest populära – och enklaste – användning av bananskal är att blanda dem i komposthögen. Skalet tillför kalium och fosfor som ger ett näringsrikt och övergripande växtskydd.

Annons

2. Gödsla plantor
Även dina krukväxter mår bra av bananskal. Skär skalet i småbitar och tryck ner i jorden för att ge plantorna ett uppsving av näringsämnen som stärker rotutvecklingen och motståndskraften.

Gilla Allas.se på Facebook

3. Lindra klåda och utslag
Gnid bananskal mot insektsbett, akne eller psoriasis. Skalets fruktsyror, vitaminer och mineraler lindrar smärta och klåda samt gör huden mjukare. Du kan även massera en bit skal i ansiktet för att minska rynkor och få bort orenheter.

4. Putsa skorna
Precis som bananskal är bra för din hud, kan du också använda skalet för att putsa läderskor, -jackor eller -möbler. Bara stryk den mjuka insidan mot lädret för att få fram glansen.

5. Bleka tänderna
Gnugga insidan av en bit bananskal mot tänderna nästa gång du ätit upp din banan. Om detta upprepas cirka en gång per dag under två veckor kommer fula fläckar på tänderna att försvinna. Dessutom får tänderna glans utan användning av skadliga kemikalier.

6. Polera silver
Samma fruktsyror som gör bananskal perfekt för att föryngra huden fungerar också för polering av silver. Gnid insidan av en bit skal över tråkigt och skamfilat silver för att återställa dess naturliga lyster.

7. Ta bort vårtor
Bananskal är perfekt för att bli av med envisa vårtor. Gnugga en bit över vårtan varje kväll innan du kryper ner i sängen och se hur vårtan successivt bleknar bort.

Läs också: Har du skalat banan på fel sätt i hela ditt liv?

Av Margaretha Malmgren
Källa: naturallivingideas.com

LÄS OCKSÅ


(234)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…