Annons
Annons


7 sätt att använda honung som kroppsvård

Honung är inte bara en god sötning i mat, den gör även stor nytta som skönhetsmedel. Här är 7 oväntade sätt att vårda kroppen med honung!


honung

Honung gör underverk för din hud!

1. Ansiktsmask
Honungens fuktighetsbevarande egenskaper gör underverk för torr hud. Applicera ett tunt lager honung i ditt ansikte och låta verka i cirka 15-20 minuter. Tvätta därefter bort med ljummet vatten och känn skillnaden.

Annons

2. Hudrengöring
Rå honung inrymmer flera enzymer som håller ditt ansikte rent från ovälkomna bakterier och bildandet av porer. Vill du förstärka effekten kan du blanda i lite kokosolja och få en huskur som både gör huden mjuk och motverkar bakterieansamlingar i ansiktet.

3. Kroppsskrubb
Förutom enzymer innehåller honung antioxidanter som rengör, återfuktar och ger huden näring. Gör din egen skrubb genom att blanda 2 msk honung med 1 msk bakpulver och massera in på lätt fuktad hud. Tvätta bort med ljummet vatten.

4. Aknebehandling
Lider du av återkommande akne är honung ett effektfullt botemedel tack vare dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Honung både dödar bakterier och dämpar den röda svullnaden som utslagen ofta kan orsaka. Lägg en klick rå honung i handen och smörj in det drabbade området i ansiktet. Låt verka i cirka 10-15 minuter och tvätta bort med vatten.

5. Badkur
Att blanda honung i badet är ett sätt att både läka, återfukta och bygga upp ett försvar mot yttre påfrestningar som annars kan skada huden. Rör ner 2 msk rå honung i 2-2,5 dl varmt vatten och vänta tills honungen är upplöst. Häll därefter blandningen i ditt varma bad.

6. Hårbalsam
Trött och slitet hår får ny lyster av alla de näringsrika ämnen och enzymer som finns i rå honung. Gör ett eget balsam genom att blanda 1 msk rå honung med 2 msk kokosolja och gnid in i håret. Vänta i 20 minuter innan du noggrant sköljer ur.

7. Solsalva
Solskadad hud repareras snabbt med honungens läkande egenskaper. För bästa resultat kan du även blanda i gel från läkeväxten Aloe vera. Tillsammans bildar de båda ingredienserna ett antiinflammatoriskt medel som dessutom lindrar svedan från solbrännan. Blanda 1/3 rå honung med 2/3 Aloe vera-gel och smörj på huden som en salva.

Av Allas redaktion
Källa: Bättre hälsa

Läs också:
5 tips till fin hud efter sommaren
Mjuk hud och fint hår med oljor från köket


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…