Annons
Annons


7 tecken på att du är högkänslig – och dess fördelar!

Att vara extra känslig behöver inte bara innebära nackdelar. Tvärtom har högsensitiva personer många starka begåvningar. Läs om tecken på högkänslighet och dess fantastiska fördelar!


Din känslighet innebär många fördelar!

Din känslighet innebär många fördelar!

Att vara högkänslig är ett personlighetsdrag som innebär att du är extra känslig för intryck i din omgivning. Du reagerar starkare på ljud, miljöer och andra människors handlingar.

Annons

Ungefär 15-20 procent av världens befolkning är högkänsliga, så kallade HSP-personer (Highly Sensitive Person). Detta behöver inte alls vara något negativt. Faktum är att högkänsliga personer både är kreativa, intuitiva och djuptänkta människor som bär på en sällsam begåvning.

7 tecken på att du är högkänslig:

1. Du kan uppfattas som blyg
Eftersom stora sammankomster med mycket folk kan göra dig utmattad har du en benägenhet att dra dig undan. Du ogillar att stå i centrum och detta kan upplevas som blyghet.

2. Du behöver vara ensam mycket
När dina vänner går på krogen för att varva ner väljer du hellre att sitta hemma och återhämta dig. Du kanske vill njuta av musik, en god bok eller bara vila i stillhet utan en massa människor.

3. Du tål inte höga ljud
Högt buller, skarpa sirener och höga tv- och musikvolymer är mycket obehagliga för dig. Du kan få huvudvärk och svårt att koncentrera dig.

4. Du är extra känslig för kritik
Vad andra människor tycker och tänker är viktigt för dig och du är därför extra känslig för kritik. Eftersom du ofta tar åt dig personligen kan du bli mycket ledsen eller sårad för sådant som andra inte lägger någon vikt vid.

5. Du grubblar i ditt inre
Att vara rationell och bara gå vidare efter starka händelser är inte ditt sätt. I stället grubblar du, analyserar och låter händelseförloppet spelas upp i ditt inre om och om igen.

6. Du känner av hur människor mår
Du känner snabbt av en annan människas sinnesstämning och kan på nolltid avgöra om atmosfären i ett rum är harmonisk eller nedstämd. Du behöver inte ens interagera med folk för att tyda olika situationer.

7. Du påverkas av andras humör
Folk som är arga, stressade eller nervösa får dig att må riktigt dåligt. Deras humör smittar av sig och kan få dig helt ur balans. Detta är ett av skälen till att du ibland behöver dra dig undan.

Läs också: Din personlighet kan påverkas av vilken årstid du är född!

Fantastiska fördelar med att vara högkänslig:

 • Du är kreativ och passionerad
  Det finns ett starkt samband mellan känslighet och kreativitet. Säkert uppskattar du konst, musik, dans, litteratur och skrivande. Du är mycket passionerad i ditt arbete och din fantasi ger utlopp för nya idéer och innovationer.
 • Du lägger märke till detaljer
  Du märker snabbt nyanser som andra missar. Likaså är du bättre på att upptäcka fel och undvika misstag. Detta beror på att du behandlar information mer djupt och noggrant.
 • Du lär fortare av dina misstag
  Dina reflektioner och funderingar ger dig lärdomar som du sedan bär med dig. Det gör att du kan höja dina prestationer och leverera ännu bättre resultat.
 • Du har en stark magkänsla
  Din ofta starka intuition gör att du på ett omedvetet plan känner vad som är rätt. Detta kan liknas vid ett starkt sjätte sinne.
 • Du har en stor inlevelseförmåga
  Din höga nivå av empati gör dig djupt rörd av andra människors känslor. Du är en mycket generös och hängiven person som ofta också är extra kärleksfull mot djur – och djuren dras till dig.
 • Du är mycket samvetsgrann
  För dig är det viktigt att vara hänsynsfull och visa gott uppförande. I en fullsatt lokal är du mycket medveten om var du står och är noga med att du inte har tagit någon annans plats.
 • Du är en god ledare
  Tvärtemot vad många kanske tror är högkänsliga personer ofta väldigt goda ledare. Du besitter många kvaliteter som utmärker ett gott ledarskap: emotionell medvetenhet, engagemang, rättvisetänk och stor kunskapsnivå.

Läs också: Din plats i syskonskaran avslöjar vem du är!

Av Margaretha Malmgren
Källor: introvertdear.com, entrepreneur.com och bustle.com


(386)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…