Annons
Annons


7 tips om du ska buda på nätaktioner!

Antiksugna svenskar köper allt mer på nätauktioner som de senaste åren tagit över stora delar av marknaden från de traditionella auktionerna. För Bukowskis kom 50 procent av auktionsinkomsterna 2014 från nätauktioner.


auktion

Det senaste året har svenskarna handlat för nästan 295 miljoner kronor på Bukowskis nätauktion, vilket innebär en ökning med 18 procent jämfört med året före. Per person räknat spenderar Stockholmarna mest pengar på nätauktioner, medan västernorrlänningarna spenderar minst.

Annons

– Kunderna är numera vana att handla på nätet och de vill ha möjlighet att köpa föremål dygnet runt och året om. Och med 14 dagars ångerrätt är konsumentskyddet starkt också vid nätauktioner, säger Anna-Karin Laurell, vd på Bukowskis.

7 tips inför nätaktionen

1. Be auktionsfirman om information. Ta kontakt med auktionsfirman och be att få detaljer om defekter och slitage på föremålet du är intresserad av.

2. Bestäm var din gräns går. Minska risken för att bli fartblind genom att redan innan du börjar bjuda bestämma dig för hur mycket du är beredd att ge.

3. Glöm inte övriga avgifter. Det tillkommer en provisionsavgift som baseras på försäljningspriset och en slagavgift. I vissa fall tillkommer avgift för så kallad följerätt.

4. Lägg ett lågt första bud så att du får automatiska påminnelser när någon annan bjuder över.

5. Vänta inte för länge med det sista budet. Lägg ditt sista bud något tidigare än under auktionens sista minut, eftersom bud under den sista minuten ofta innebär att budgivningen förlängs med 2–3 minuter.

6. Lägg ett maxbud. Om du inte kan delta i slutet av budgivningen kan du lägga ett maxbud, så att auktionshuset automatiskt lägger bud åt dig upp till ditt maxbud.

7. Se till att det finns ett säkert betalsystem som innebär att säljaren får sina pengar först när varan har levererats.

Fakta om nätauktioner

· Auktioner på nätet kallas internationellt onlineauktioner.

· Nätauktioner har funnits sedan slutet av 1990-talet.

· På nätauktionerna säljs allt ifrån konst och antikviteter till bruksföremål, möbler och samlarföremål.

· Objekten säljs ofta löpande, antingen varje dag i veckan eller vid ett specifikt tillfälle varje vecka eller månad.

· Auktionerna pågår i regel 1–14 dagar.

· Om man ångrar sitt köp på en nätauktion gäller 14 dagars ångerrätt.

· De största nätauktionssajterna i Sverige är, utan inbördes rangordning, Auktionshuset i Solna, Bukowskis Market och Stockholms Auktionsverk Online/Lauritz.

LÄS OCKSÅ


(7)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…