Annons
Annons


70-talslivet bra för mage och miljö!

Lev som på 70-talet för miljöns och hälsans skull. Ja, den uppmaningen får vi nu efter att ha tagit del av en rapport från Livsmedelsverket. Vi äter i dag femtio procent mer kött än vi gjorde på 70-talet och den största ökningen skedde mellan år 2000 och 2010.


Under 70-talet var våra kostvanor bättre

Under 70-talet var våra kostvanor bättre för både mage och miljö än vad de är idag.

Människan är allätare. Det vet vi nog alla. Men de senaste åren har vi ätit alltmer kött. Anledningarna är flera: dieter med mycket kött, bättre ekonomi, billigare priser eller helt enkelt att man föredrar kött framför andra livsmedel.

Annons

70 kg kött per år
Faktum är att vi äter en fjärdedel mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Det visar en studie vid Lunds tekniska högskola. Varje år äter vi 70 kilo kött och charkprodukter. Av det utgörs 62 kilo av rent kött vilket är 20 kilo mer än vad som rekommenderas.

Behandlat kött inte bra
Tre fjärdedelar av vår köttkonsumtion består av rött kött från nöt och gris medan en fjärdedel är i form av charkuteriprodukter. Att charkprodukterna har en sådan stor andel är anmärkningsvärt. Behandlade köttprodukter som korv, leverpastej och bacon innehåller en sämre typ av fett vilket ökar risken för vissa typer av cancer.

Att män föredrar en rejäl köttbit stämmer också. I genomsnitt äter de femtio procent mer kött än vad kvinnor gör. Men köttets klimatpåverkan är stor så den som brukar äta mycket kött och drar ner gör en insats för miljön, men inte bara för den utan också för den egna hälsan.

Grönt och bönor är bra
Genom att byta några köttmåltider i veckan mot vegetariska alternativ som grönsaker och bönor skulle vi kunna halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i oss mer av olika viktiga näringsämnen jämfört med i dag.

När man äter kött bör man välja med omsorg. Ur klimatsynpunkt är det bra att välja klimatcertifierat kött medan ekologiskt kött bidrar till en giftfri miljö. Kött från betande djur bidrar till att hålla marker öppna och till biologisk mångfald, särskilt naturbeteskött.

Av Mikael Frohm


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…