Annons
Annons


8 av 10 svenskar är potentiella smittspridare


Nu presenteras en ny undersökning om svenskarnas kunskap om, och beteende kring, handhygien genomförd på uppdrag av DAX, ett varumärke inom CCS Healthcare AB. Hela 87 procent av svenskarna anser att en god handhygien är viktigt för att skydda sig från influensa och smittspridning. Trots det slarvar åtta av tio med just handhygienen.

Annons

För att uppnå ett fullgott resultat vid handtvätt brukar de allmänna rekommendationerna vara att händerna tvättas med tvål och vatten i mellan 20-30 sekunder*. Endast 16 procent av de svarande i undersökningen uppger att de tvättar händerna i 21 sekunder eller längre. Med andra ord är det 84 procent av svenska folket som inte tvättar händerna tillräckligt länge och därmed brister i handhygienen.

Gilla Allas.se på Facebook

Okunskap om handsprit

Resultatet av undersökningen visar även på svenskarnas kunskap om handspritens betydelse samt hur och hur ofta man använder handsprit. En klar majoritet, 85 procent av de tillfrågade, instämmer i påståendet att handsprit skyddar mot influensavirus, men endast 26 procent använder handsprit dagligen och enbart 19 procent av respondenterna använder handsprit mer än en gång per dag. Männen använder generellt mindre handsprit än kvinnorna.

På frågan om i vilka situationer man oftast brukar använda sig av handsprit kommer alternativet ”efter toalettbesök på arbetsplatsen” på första plats – nära varannan respondent uppger detta. Fyra av tio svenskar uppger också att de oftast brukar använda handsprit när de är utomlands eller efter toalettbesök utanför hemmet.

Hygienexpertens råd för god handhygien:

1. Tvätta händerna med tvål och vatten under 20-30 sekunder och torka dem torra med pappershandduk.

2. Ta handsprit på händerna. Ett bra sätt att uppskatta mängden handsprit är att händerna skall vara fuktiga i ca 30 sekunder medan man jobbar in vätskan, innan den har torkat.

3. Jobba mekaniskt handflata mot handflata, handrygg, mellan fingrarna och fingertoppar. Glöm inte tummarna.

4. Välj en handsprit med minst 70 % alkoholhalt.

5. Använd handsprit som komplement till handtvätt eller enbart handsprit vid de tillfällen vatten inte är tillgängligt. Ta för vana att alltid ha med dig en flaska handsprit eller desinficerande våtservett för dessa tillfällen.

Undersökningen genomfördes under februari månad 2013 bland 1038 svenskar i åldrarna 15-80 år via CINT/Snabba Svar på uppdrag av DAX, ett varumärke inom CCS Healthcare AB.

* Källor smi.se samt European Centre for Disease Prevention and Control


(6)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…