Annons
Annons


8 av 10 svenskar köper ekologisk mat


I dag presenteras Urtekrams nya eko-barometer. Den visar att 8 av 10 svenskar har köpt ekologisk mat det senaste halvåret. Hela 94 procent är oroliga för hur icke-ekologisk mat påverkar miljön och 88 procent för hur den påverkar hälsan. Mest ekologisk mat köper studenter.

Annons

Utbredd oro och lågt förtroende

Eko-barometern visar att 9 av 10 svenskar är oroliga för hur den icke-ekologiska maten påverkar miljön och 8 av 10 är oroliga över hur maten påverkar deras hälsa. Bland studenterna, som köper mest ekologisk mat, är hela 88 procent oroliga för hur icke-ekologisk mat påverkar hälsan. Barometern visar också att mer än varannan svensk saknar förtroende för att matproducenterna ser till det bästa för hälsan och miljön.

Gilla Allas.se på Facebook

Miljön starkaste köpargumentet

Bland svenska konsumenter har 8 av 10 köpt ekologisk mat det senaste halvåret. De som driver konsumtionen mest är kvinnor, studenter och familjer med små barn. Bland kvinnorna uppger 84 procent att de köpt ekologisk mat det senaste halvåret mot 71 procent av männen.

Det som gör att många väljer ekologisk mat är i första hand miljöhänsyn men även djurhållning och hälsa är tungt vägande argument. Studenter och familjer med barn under sex år köper i större utsträckning ekologisk mat för att det är bra för hälsan. Det går också hand i hand med att samma grupper är oroliga för hur den icke-ekologiska maten påverkar dem.

Priskänsliga konsumenter

Hela 8 av 10 uppger att de skulle köpa ekologisk mat oftare om den hade samma pris som annan mat. 4 av 10 uppger att de skulle skulle köpa mer ekologiskt om det fanns mer alternativa varor i vanliga mataffärer.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…