Annons
Annons


8 av 10 unga ser rökning som en ofräsch vana


En ny undersökning bland unga visar att drygt 8 av 10 helt eller delvis tar avstånd från att rökning skulle uppfattas som coolt. Så många som 85 procent ser rökning som en ofräsch vana. Dessutom vill 6 av 10 inte kyssa någon på nyår som precis har rökt.

Annons

En vanlig drivkraft till att vissa unga börjar röka är att man vill uppfattas som äldre, självständig och “tuff”. Något som även kan bekräftas av psykologen Oskar Henrikson.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det kan vara att man sett andra i sin närhet som röker, på nätet eller på tv som framställts som coola. Man tror med andra ord att andra tycker att det är häftigt att röka.

Men med nya siffror kan A Non Smoking Generation visa att majoriteten av dagens unga inte tycker så. Istället menar så många som 8 av 10 att de varken ser det som snyggt eller coolt att röka. Snarare anses det vara en ofräsch vana som många tar till för att eventuellt dölja en viss osäkerhet.

– Om fler unga pratade om vad de verkligen tycker om rökning så kanske färre börjar. De flesta vill inte ge sin nyårskyss till någon som precis har rökt, det måste ju vara något att fundera på när året ringer ut, säger Ann-Therése Enarsson, organisationens styrelseordförande.

Om resultatet

85 procent anser att rökning är en ofräsch vana.

83 procent anser inte att rökning är coolt eller snyggt.

60 procent vill inte kyssa någon på nyår som precis har rökt.

48 procent av de tillfrågade anser att rökning är ett uttryck för osäkerhet, samtidigt som 41 procent har en annan uppfattning.

 

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Xtreme, mellan den 3 – 10 december 2014. Totalt genomfördes 300 intervjuer med unga i åldrarna 15-25 år.


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…