Annons
Annons


9 miljoner glasögon i svenska byrålådor


glasogon

 

9 miljoner glasögon ligger oanvända i svenska byrålådor -nu startar en insamling som ska få fler att ge bort synhjälpmedel till behövande i Tanzania

Annons

Nio av tio svenskar har skänkt gamla kläder eller föremål som de inte längre har behov av till välgörande ändamål. Få har däremot lämnat sina gamla glasögon till behövande, trots att mer än varannan har gamla par som inte används. I svenska hem finns uppskattningsvis 9 miljoner* glasögon som inte används. Det visar en ny Sifo-undersökning från Specsavers. I dagarna startar optikkedjan en landsomfattande insamling för att få fler att skänka sina gamla glasögon till behövande i Tanzania.

Gilla Allas.se på Facebook

En färsk undersökning visar att mer än varannan svensk (57 procent) har ett eller flera par glasögon hemma som inte används. 80 procent av dem har aldrig någonsin gett bort några bågar. Man ger oftare kläder, skor och möbler. I dagarna startar därför Specsavers sitt välgörenhetsprojekt ”Ge Syn” för tredje året i rad. Syftet är att återanvända avlagda glasögon som inte längre används i Sverige och ge barn och vuxna i Tanzania möjlighet att se, läsa, studera och försörja sig själva och sin familj.

Insamlingen pågår från den 7 september till den 1 november i alla Specsavers butiker. I februari 2016 reser optiker från Specsavers tillsammans med Årets Glasögonbärare 2015 och Lotta Gray till Dar es-Salaam i Tanzania för att göra syntester och dela ut de skänkta glasögonen till behövande vuxna och barn.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…