Annons
Annons


9 oväntade besvär du kan få av din behå!

Diffusa symtom som huvudvärk, illamående och stel nacke kan faktiskt ha koppling till något så otippat som din behå. Här kan du läsa på vilket sätt – och hur du väljer rätt behå för att undvika besvären!


Behåar på lina.

Att välja rätt behå är viktigare än du tror.

Visste du att 80 procent av alla kvinnor har fel storlek på sin behå? Majoriteten väljer oftast en behå med för stor omkrets och för små kupor.

De flesta kvinnor har även olika storlek på sina två bröst, men anpassar sällan axelbanden efter varje bröst utan försöker i stället justera spännena så att de blir lika.

Annons

Detta kan ge upphov till en mängd obehagliga – och oväntade – besvär. Med inspiration från vår systertidning MåBra listar vi här åkommorna som din behå kan orsaka.

Gilla Allas.se på Facebook

9 oväntade besvär du kan få av din behå:

1. Magbesvär
Hanging red bra isolated on white backgroundTrycket på mellangärdet, och framförallt magsäcken, ökar om du har en behå som sitter för hårt eller för långt ner runt bröstkorgen. Som ett resultat kan du drabbas av illamående och sura uppstötningar.

2. Stickningar
Om du bär en för liten behå som skär in i huden kan dina nerver klämmas. Även dina blodkärl och muskler påverkas. Detta ständiga tryck mot huden kan orsaka både stickningar och domningar.

3. Huvudvärk
Som en förlängning av ovanstående besvär med klämda nerver, blodkärl och muskler kan du även få huvudvärk av en alltför åtsittande behå.

4. Tungt att andas
Upplever du ibland att luften tar slut och det blir svårt att andas? Det kan bero på att din behå smiter åt för hårt runt bröstkorgen, vilket får till följd att du andas häftigare. Detta leder i sin tur till att balansen mellan syre och koldioxid rubbas och ditt nervsystem triggas i onödan.

5. Rygg- och nackvärk
En behå som å andra sidan sitter för löst, och inte ger tillräckligt med stöd åt din byst, medför att musklerna i den övre delen av din rygg och dina axlar blir överbelastade. Musklerna spänns och du kan uppleva stelhet och smärta.

6. Dålig hållning
Bristande stöd för bysten, eller riktigt tunga bröst, gör också att du lättare tappar hållningen och ”säckar ihop”. Du går då framåtlutad och ökar dessutom trycket på magen, vilket kan ge magbesvär som i punkt 1.

Läs också: Enkel övning som ger rakare hållning!

7. Snedhet
Om axelbanden inte justeras efter dina brösts individuella storlek kan resultatet bli att du omedvetet drar upp din ena axel för att kompensera obalansen. Din kropp blir sned och du kan även få smärta i den kroppshalva som överbelastas.

8. Allergi
Det är inte ovanligt att kvinnor får klåda, knottror eller eksem på ryggen. Besvären kan ofta härledas till behåns spännen, som kan innehålla nickel. Genom att pensla genomskinligt nagellack på spännena kan besvären undvikas.

9. Svamp
Det här är ingen trevlig information, men faktum är att en behå som inte sitter ordentligt på plats runt bröstkorgen, utan glappar upp och ner, kan göra huden fuktig, röd och irriterad. Pågår detta dagligen finns risken att du får en svampinfektion under dina bröst.

Läs också: 5 saker som händer när du inte byter trosor varje dag

Så väljer du rätt behå:

  • Hangande-mattbandFör rätt storlek på behåns omkretsband – mät omkretsen strax under din byst med måttband och dra sedan ifrån 5-10 centimeter. Detta eftersom omkretsbandet töjer sig cirka 7 centimeter vid användning.
  • Tänk precis tvärtom när du väljer kupa – här är det bättre att välja större. Ingen hud ska välla ut ur kupan. Kanten ska ligga slätt mot bröstet.
  • Det är omkretsbandet som ska hålla bysten uppe – inte axelbanden. Den perfekta behån sitter på plats även om du drar ner båda axelbanden.
  • Köp en dyrare behå i en specialiserad underklädesbutik och ta sedan med dig den som måttstock när du köper andra, billigare varianter.
  • Tvätta behån i 30 grader handtvätt, utan sköljmedel, och låt behån hängtorka. Varmare vatten gör din vita behå grå och sköljmedlet gör att den tappar passformen.

Läs också: 7 saker som dina bröst avslöjar om din hälsa

Källa: MåBra

LÄS OCKSÅ


(427)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…