Annons
Annons


9 oväntade saker som händer i kroppen när du sover!

Du sover sött och kroppen är totalt overksam. Eller? Inte direkt – från stunden då du somnat händer flera märkliga saker du troligtvis inte kände till!


Medan du sover händer en hel del märkliga saker i din kropp.

Medan du sover händer en hel del märkliga saker i din kropp.

Sedan länge har forskare vetat vad som händer i hjärnan medan vi sover, men vad sker egentligen i övriga kroppen? En hel del underliga saker, faktiskt.

Den amerikanske psykologen och sömnexperten Michael Breus har gjort en sammanställning över kroppens förunderliga aktiviteter nattetid. Frågan är om du över huvud taget känner igen dig själv när väckarklockan ringer…

Annons

Här är 9 oväntade saker som händer i kroppen när du sover:

Gilla Allas.se på Facebook

1. Du blir längre
LangrenDet låter otroligt, men du växer faktiskt på längden medan du sover. Detta beror på att diskarna i ryggraden, som fungerar som kuddar mellan kotorna, blir större när vikten av din kropp inte trycker ner dem som när du står upp.

2. Du blir smalare
vagPå natten försvinner kilon när att du svettas och andas ut fuktig luft. Detta sker även under dagen, men eftersom du då också äter och dricker har det inte samma effekt. För att vakna som smalast behöver du sova åtminstone sju timmar per natt, enligt Michael Breus.

3. Din hy föryngras
HudenMed kinden vilande mot kudden ökar produktionen av kollagen, ett fiberprotein som stärker blodkärlen och ger huden dess elasticitet. Resultatet blir en vackrare hud med slätare struktur och färre rynkor. Du sover dig yngre, helt enkelt.

Läs också: Så håller du huden slät och fin!

4. Ditt hjärta stärks
HjartatNattetid sjunker ditt blodtryck för att hjärtmuskeln och cirkulationssystemet ska återhämta sig. Även din kroppstemperatur sjunker och är som lägst omkring halv tre på natten. Detta sammantaget minskar risken för hjärtsjukdom.

5. Dina muskler förlamas
ForlamadVisst kan det låta lite otäckt, men på natten blir du automatiskt sömnförlamad. Det innebär att viljestyrda muskler stängs av, för att stoppa dig från att leva ut dina drömmar. Inte så dumt trots allt, eller hur?

6. Din kropp rycker
SkakaHar du vaknat av att din kropp ryckt till? Det är inget ovanligt. Så många som 70 procent upplever reflexartade kroppsryckningar, framför allt under insomningsfasen. En del experter menar att dessa typer av spasmer har med oro och oregelbundna sovtider att göra, medan andra hävdar att de är oundvikliga.

Läs också: Smarta tips mot sömnlöshet!

7. Din rumpa fiser
FisDet här är kanske inga trevliga nyheter, men under sömnen förslappas analmuskulaturen vilket gör att det lättare slinker ut en fis eller två. Dina tarmar och din mage tycker dock att detta känns skönt och din eventuellt uppblåsta buk försvinner.

8. Ditt luktsinne försämras
NasaMed tanke på ovanstående är det kanske tur att ditt (och din partners) luktsinne försämras under natten. Men det är också därför det är så viktigt med brandvarnare i sovrum, eftersom rök kan vara svårt för näsan att uppfatta.

9. Din sexlust ökar
PussNej, det är inte dina heta drömmar som väcker din sexualitet. Lusten beror i stället på att din hjärna är mer aktiv under drömstadiet, REM-sömnen, och kräver mer syre. Som ett resultat ökar blodflödet i kroppen, även i zoner där det kittlar lite extra. Fenomenet kan liknas vid mannens morgonerektion.

Läs också: 9 oväntade saker män tänder på!

Av Margaretha Malmgren
Källa: Woman´s Day


(96)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…