Annons


9 tips för att fira en klimatsmart midsommar!

Den nya barometern "Svenskarna och Hållbarhet" tog nyligen pulsen på svenskarnas medvetenhet kring miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor. Undersökningen visade, bland annat, att det finns en stark vilja (7 av 10) att stävja klimatförändringar!


Byt ut lite av köttet mot grönsaker på grillen så mår både du och klimatet bättre!

Byt ut lite av köttet mot grönsaker på grillen så mår både du och klimatet bättre!

Men det är inte alltid så lätt att veta vad eller hur man ska göra, så här kommer några hållbara och klimatsmarta tips inför midsommarfirandet.

  1. Grilla miljövänligt. Välj miljömärkt kol eller briketter, leta efter SIS-märkning eller FSC-märkning. Byt även tändvätskan som släpper ut koldioxid mot tändpapper med stearin och använd eltändare som ger noll gram koldioxidutsläpp.
  2. Koka smart. Sätt lock på kastrullen när du kokar färskpotatisen. Du kan också använda vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det sparar energi. Att använda vattenkokaren går snabbare och den drar hälften så mycket energi som en spisplatta.
  3. Köp rätt mängd mat. Under högtider är det lätt att unna sig och köpa lite extra av den där goda maten. I Sverige står produktionen av maten som slängs för 3 procent av den totala mängden utsläpp, så här går det verkligen att göra skillnad för miljön med en liten insats.
  4. Minska på köttet. Vad brukar du lägga på grillen? Ät mer hållbart genom att minska på köttet och öka på mängden grönt. Det krävs mer av jordens resurser att producera kött än grönsaker. Kika gärna på Världsnaturfonden WWFs smarta guider som även finns som appar: Fiskguiden och Köttguiden.
  5. Ladda med solkraft. Ladda telefonen och andra batteridrivna prylar med solkraft. Skaffa en solcellsladdare, perfekt för stugan, båten och husvagnen. Och varför inte passa på att fundera över solceller på taket?
  6. Välj miljövänliga ljus. När mörkret faller på är levande ljus oslagbart. Byt ut de gamla värmeljusen mot svanenmärkta värmeljus av 100% stearin och utan metallkopp. Skonsamma för miljö och klimat.
  7. El istället för bensin. Använd elgräsklippare istället för den gamla bensindrivna. Det sparar buller, miljö och pengar.
  8. Res medvetet. Väljer du att åka buss istället för att ta bilen kan du spara in 3 kilo koldioxidutsläpp på en resa om 15 kilometer. Och att flyga mellan Stockholm och Göteborg innebär ett utsläpp på 130 kilo koldioxidutsläpp. Ett tåg som kör samma sträcka släpper däremot ut knappt ett gram.
  9. Se över ditt elavtal för sommarstugan och gör ett aktivt val. Det finns flera elavtal att välja bland. Hitta det som passar dig bäst! Men glöm inte också att kika på att elbolaget och elavtalet du väljer har 100 procent ren, förnybar el. En villa med årsförbrukning om 15 000 kilowattimmar besparar jorden runt 5 ton koldioxid per år. Och även en sommarstuga gör skillnad!

Läs också: 7 sätt att rengöra ett grillgaller!

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Fakta om barometern ”Svenskarna och Hållbarhet”

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget TNS-Sifo under mars 2016 på uppdrag av Telge Energi. Den baseras på ett riksrepresentativt urval med både män och kvinnor i åldern 18-75 år och med 4 203 intervjuer i Sverige.


(4)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…