Annons
Annons


Vad är detta för växt?


vintergrona
Hej Karin!
Vi har en marktäckande växt som liknar lingonris. Tror dock inte att det är lingonris eftersom det aldrig kommer några lingon. I år verkar växten ha haft det tufft,  vissa områden har vissnat. Skulle vilja att det även i fortsättningen täckte hela området. Vet inte om det beror på att den fått för lite sol, vatten eller om det är fel på markjorden. Eller om den kanske frusit under vintern, vi bor i Uppland. Vi har äppelträd ovanför (med sura äpplen som ramlar ned) men så har vi alltid haft det. Har beskurit äppelträden lite extra så att växten skall få lite mer ljus. Vet du vad växten heter och vad man kan göra för att förbättra förhållandena? Ska man exempelvis gödsla, eller kalka eller bevattna regelbundet med spridare?
Mvh Sven Sjödin, Uppsala

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Hej Sven!
Ni har en marktäckande, revbildande växt som heter vintergröna, Vinca minor. Den blommar under försommaren med blå (finns också vita) blommor. En mycket fin, vintregrön växt som jag förstår att ni vill behålla och se frodas.

Vintergrönan är anspråkslös med små krav på näring och ljus. Möjligen har den tuffa fjolårsvintern i kombination med beskärningen av trädet gjort att den torkat ut en del på den nu ljusare platsen. Eftersom den är lätt att föröka skulle jag råda dig att plantera nya revor där det ser glest ut. Du rycker bara upp skott där växten är väletablerad och klipper av ca 30 cm långa revor med rötter. Plantera dessa på den nya, kala platsen och skyffla över jord där sticklingen har rötter. Men se till att lite blad sticker upp här och var. Vattna vid torr väderlek tills de nya revorna etablerat sig.

Sprid också gärna ut lite pelleterad hönsgödsel (finns att köpa i säck) före ett kraftigt regn så får vintergrönan en bra näringsboost.
Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…