Annonssamarbete med Barnfonden

Adam förverkligade sin dröm – och fann en bästa vän

Sedan de var fem år gamla har Adam och Bun Soeun följt varandra genom långväga brev. Förra året fick de idag 11-åriga pojkarna äntligen mötas i Kambodja - en resa som överträffade alla förväntningar och de jämngamla pojkarna blev snabbt bästa kompisar.


Adams mamma, Åsa-Maria Petersson arbetar på IKEA och för ett par år sedan reste hon till Indonesien med företagets egen hjälporganisation, IKEA Foundation. Det var efter den rundresan som Åsa-Maria bestämde sig för att ta sitt engagemang vidare även privat. Hon tog kontakt med Barnfonden och undersökte vilka möjligheter det fanns för hennes son att ha en fadderkompis i samma ålder. Det gick att ordna och Bun Soeun, som de blev faddrar till, var nästan på dagen lika gammal som femårige Adam.

Sedan de båda pojkarna var fem år har de haft kontakt genom långväga brev och i dem har det skickats många, många teckningar. Det har hela tiden funnits en dröm om att resa och besöka Bun Soeun, men familjen Petersson ville vänta ett par år och bygga upp en kontakt via brev först.

– När vi varit faddrar i fem år, lagom till pojkarnas tioårsdag, reste Adam och jag till Kambodja för att hälsa på Bun Soeun och hans familj. Då hade vi fått längta och skriva brev i några år. Efter fem års vänskap var Adam oerhört taggad på att komma ner, berättar Åsa-Maria.

Åsa-Maria och Adam.

Mer än bara åldern gemensamt

Bun Soeun bor i en liten by i Kambodja, nära gränsen till Vietnam. Hans vardag liknar på många sätt Adams, samtidigt som deras liv skiljer på flera plan. Bun Soeun lever tillsammans med sin mamma och sina syskon. Hans pappa bor i huvudstaden Phnom Phen för att arbeta och försörja familjen. Bun Soeun går i skolan och på fritiden leker han med sina kompisar. Han älskar att läsa och Åsa-Maria berättar att de tog med mängder av böcker när de hälsade på:

– Genom breven har vi förstått att Bun Soeun är oerhört intresserad av att läsa och böckerna vi hade med slukade han med en gång. Bun Soeun gillar också att bygga och så är han sportintresserad, framför allt av fotboll. Det här reflekterar Adams liv och intressen på många sätt och båda är aktiva i skolan och på fritiden.

Åsa-Maria och Adam reste till Kambodja på egen hand. Hon och Adam packade lätt inför resan i varsin ryggsäck. De läste på tillsammans om Kambodja för att förbereda sig inför äventyret på andra sidan jordklotet. I god tid före resan kontaktade Åsa-Maria Barnfonden som hjälpte till med information och att förmedla kontakt till personalen på plats.

– All hjälp och stöttning vi har fått från Barnfonden har varit enastående! Organisationen i Kambodja var också otroligt bra och vi fick mycket hjälp och information på plats från lokal personal. Mycket imponerande, säger Åsa-Maria.

Resan blev en förälskelse i ett land som de tidigare aldrig besökt. Åsa-Maria berättar att de föll för naturen, människorna, kulturen och vädret. Men allra mest för de glada, hjälpsamma och omtänksamma människorna.

Adam och Åsa-Maria tillsammans med Bun Soeun och hans mamma och bästa kompis.

Fotbollen blev isbytare

När Adam och Bun Soeun träffades första gången var det lite stelt i några minuter, men när den svenska fotbollen plockades fram förbyttes snabbt blyghet mot nyfikenhet.

– Mötet var magiskt! Så mycket glädje och så mycket som förenar dessa två pojkar som förstår varandra trots att de inte talar samma språk. Det var okomplicerat men med en enorm värme, berättar Åsa-Maria om det första mötet.

När familjerna träffade varandra delade de en måltid på traditionellt vis. De satt tillsammans på golvet i byns tempel och åt kyckling och ris. Efter middagen passade Åsa-Maria och Adam på att ge några presenter från Sverige; svenska fotbollströjor, böcker och svenskt godis:

– Vi hade med oss lakrits och det var inte särskilt uppskattat. Men det blev mycket skratt när Bun Soeun smakade på Djungelvrål och spottad ut den lika snabbt. Chokladen var betydligt mer omtyckt, minns Åsa-Maria.

Förutom att äta tillsammans fick Adam och Åsa-Maria besöka Bun Soeuns skola. Det blev stor uppståndelse när de kom dit och alla barnen ville prata med Adam som också fick vara med på en lektion och presentera sig för eleverna.

Ett halvår senare reste de tillbaka

När Åsa-Maria och Adam kom hem från sin februariresa till Kambodja kände de båda samma sak. De ville tillbaka – gärna så snart som möjligt. Det tog inte längre än ett par månader tills det var dags för dem att återförenas med Bun Soeun och hans familj. Åsa-Maria minns mötet starkt:

– Det var otroligt känslosamt att återigen får träffa Bun Soeuns familj. Hans mamma kramade om oss länge och ville inte släppa taget. Vi var båda två lika tacksamma för att se det starka bandet mellan våra pojkar.

Adam och Bun Soeun har haft kontakt sedan de var fem år.

Det började med ett brev

Vänskapen mellan Bun Soeun och Adam började för fem år sedan med ett enkelt brev. Nu är de som bästa kompisar, även om de inte pratar samma språk eller bor nära varandra, berättar Åsa-Maria och beskriver hur hon ser att pojkarna bidrar oerhört mycket till varandras liv:

– Att få en förståelse för andra kulturer och samtidigt se likheterna är något som är viktigt att skicka med våra barn.

På mindre än ett år har Adam och Åsa-Maria gjort två fadderresor och samtidigt passat på att resa runt i Kambodja och i grannlandet Vietnam. Bun Soeun och hans familj har en stor del i deras hjärta och de pratar ofta om sina resor. De längtar redan efter att åka tillbaka och planerar för en resa framöver. Adams och Åsa-Marias råd är att våga ger sig ut på äventyret och göra en fadderresa:

– Det är magi!

*

Vill du besöka ditt fadderbarn?

Ta kontakt med Barnfonden minst åtta veckor innan du planerar att resa. De hjälper dig att få kontakt med personalen de samarbetar med i området där ditt fadderbarn bor.

Läs mer på Barnfonden.

Tel: 040-12 18 85

E-post: [email protected]


(265)
(0)


Laddar nästa sida…