Annons
Annons


Agatas Gata & company i fjällen – del 5

Reporter-Agata, en harig skånsk skidfegis, med man och tre barn lever skidliv för ovana i en stuga i Idre i Dalarna under en vecka i februari.


idre-fjall
Idre – fint som puder
Ett fint fjäll. Helt klart. Nära till allt. Både lagom litet och lagom stort, liksom. Massor med snälla gröna backar för barn och nybörjare. Dalarnas längsta backe finns här. Och Dalarnas brantaste, Chocken, för de som gillar att ha nerverna på högspänn. Sprang på ryska damlandslaget i längdskidor några gånger, eller de sprang alltid när man såg dem, inte jag. De tränar inför skid-VM här. Stålryskorna åker längdskidor UPPFÖR slalombackarna istället för nedför. Såg det med egna ögon. Goddam.
Lagom med annat än skidåkning också: vi (då menar jag de utan lunginflammation) provade på att åka bob, en snowracer alltså, att åka pistmaskin, en brant och spännande kvällsupplevelse. Tänkte gå och bada för att mjuka upp ömma muskler, men sjukor, tidsbrist och skön trötthet efter hela dagar i backen satte stopp.
Fantastisk utsikt över snövidderna i alla väderstreck från Toppstugan, fick jag höra av de i familjen som njöt av skidveckan fullt ut. Från stugan, där jag mest satt: utsikt över Norge, vår lille kusin som lyckats vinna på lotto.
#varförharintesverigenågonolja

Annons

istappar
Iskalla konster
Min nya kamera, som är så ny och fin (50-års present i förskott) att jag knappt vågade ha den i backen. Känslig som prinsessan på ärten. För fukt, för kyla, för temperaturskillnader. För allt. Och så jag. Lika känslig tydligen. Inte en skiddag för min del under hela veckan.
#tackfördetteleverket

Snökonst

Sköna eftervibbar
Märkligt, trots sjukor och grus och käppar och gu vet allt i snösemestermaskineriet är vi högstämt uppfyllda av resan till Idre. Måste vara vidderna, den vita snön ögonen, alltså massa ljusterapi mitt i vintermörkret, den friska luften, att musklerna fått jobba, att ha lärt sig åka skidor, familjeumgänget och miljöombytet som gjort oss alla gott. #agatsgatarekommenderarenskidveckaifjällen

Läs mer på www.idrefjall.se

TEXT & FOTO: AGATA GARPENLIND CRONQVIST

fartmonster

LÄS OCKSÅ


(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…