Annons
Annons


Agnes bryter tystnaden: Internatskolan fostrade mig till en översittare

Det var rätt att Skolinspektionen stängde internatskolan Lundsberg med ett tillfälligt verksamhetsförbud efter att två elever brändes med strykjärn under en nollning i augusti förra året. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, fast efter att saken nu prövats i högsta instans. Domen föll igår.


Lundsberg skola

Lundsberg

Agnes - elev på Lundsberg

När Agnes började på Sigtunaskolan förnedrades hon av de äldre eleverna. Med tiden kränkte hon själv yngre kamrater. Det var så det var. Ingen vågade berätta om mobbningen. Inte förrän nu…

AV AGATA GARPENLIND CRONQVIST

Annons

FOTO: STEFAN NILSSON OCH PRIVATA BILDER

Rösten på kassettbandet från Afrika till dem där hemma. Pappas röst, så overkligt nära. Men ändå så långt borta. Och så en molnfri liten barnröst. Fyraåriga Agnes.

Pappa Anders och Agnes 1983.

Pappa Anders och Agnes 1983.

– Det är nästan outhärdligt att lyssna på banden, pappa är min största sorg. Jag är lika gammal på banden som Nour är nu. Och har just gått om pappa i ålder, säger Agnes Hellström, 34.

Nour är hennes och maken Luis dotter. Nyss fick Nour ett syskon också, lille Ilya.

Strax efter att banden spelats in fick Agnes pappa hög feber. Och bara dog. Den chockade familjen lyckades ta sig hem från Moçambique där pappa arbetat som läkare. Sedan las locket på. Det fanns liksom inte tid att sörja. Livet måste lappas ihop så gott det gick.

Förnedrande rit

Ingen har lyssnat på banden under de 30 år som gått sedan de spelades in. Tills nu, när Agnes har samlat in dem ur dammiga byrålådor hos släkt och vänner. Hon vill lägga pussel om vem hennes pappa var.

– I vår släkt har pappa nästan fått en messiasgloria över sig. Han hade svårt att acceptera att han var så privilegierad. Det var antagligen därför vi reste till Afrika. Och min egen livssyn har inspirerats av hans sätt att förhålla sig till sina medmänniskor, säger Agnes, journalist, vice ordförande i Svenska Freds och författare till boken ”Att vara utan att synas: Om riksinternaten Lundsberg, Sigtuna och Grenna”.

Agnes och mamma Marie på bryggan vid Bjärka-Säby slott där mamma växte upp.

Agnes och mamma Marie på bryggan vid Bjärka-Säby slott där mamma växte upp.

Agnes mammas växte upp på en gård med två slott. När Agnes skulle börja gymnasiet hamnade hon på Sigtuna, trots att hennes mamma lovat sig själv att inte skicka sina barn till skolan där hon själv gick. Hennes mamma hade gift sig ut ur överklassen. För Agnes var detta en möjlig väg tillbaka in i den.

Agnes anpassade sig väl, tog sig igenom de förnedrande invigningsriterna som ska svetsa samman: kröp med förbundna ögon genom veckans matrester, svor tysthetseder, passade utan att ifrågasätta upp på äldre elever. Det är så eliten ska härdas, fostras till att bli framtidens chefer. När Agnes blev äldst var det hennes tur att kränka. Offret hade blivit förövare.

Sigtuna

Sigtuna

– Utan att jag märkt det själv hade jag stöpts i den form som var norm. Jag hånade de yngre och det skäms jag för i dag.

Känner av kylan

Hon hade blivit en del av ”familjen”. Blivit självsäker i sin roll. Kanske var det också därför hon hade mod att i tv debattera mot rektorn på Lundsberg utan att blinka, i samband med att Lundsbergshändelserna briserade.

– Att skriva min bok om internaten, om kränkningarna och rangordningssystemet, var ett sätt att förlåta mig själv och försöka förstå hur jag kunde gå emot min egen etik. Det är ju en stark samhällsgrupp som rör sig på internaten. Därför är det viktigt att titta närmare på dem. Ett bevis för vilken stark samhällsgrupp det handlar om är att de lyckades få skolinspektionen på fall, så att Lundsberg öppnades igen. Ian Wachtmeisters kommentar till det var:

Agnes tar studenten vid Sigtunaskolan.

Agnes tar studenten vid Sigtunaskolan.

”Äntligen kommer det lite riktiga jurister och advokater och fattar besluten!”

Agnes vet att hennes släktingar inte kommer att ringa och skrika på henne för böckerna hon skrivit om överklassen.

– Då är de hellre tysta. Man visar sitt missnöje med tystnad. Man gör sig oåtkomlig.

Tystnadskultur. Inte ett hatbrev från de utpekade i boken. Men visst, tisseltassel bakom ryggen går ju an. En hederskultur, i mångt väldigt lik andra hederskulturer runtom i världen. Bryter du mot reglerna så får du känna kylan. Som pojkarna som brändes med strykjärnet och som indirekt bidrog till att Lundsberg stängdes?

– Det beror på hur lojala de varit. Är det de själva som krävt sjukhusvård och ambulans och polisanmält? Då lär de bli utfrysta. Eller var det någon annan som ringde för att pojkarna var i så dåligt skick att man inte vågade något annat? Så länge de inte tjallat blir det nog betraktat som en hjältebragd, att de tagit parti för skolan, sin ”familj”.

Följer pappas väg

Även kvinnans roll i överklassen har varit svårt för Agnes att acceptera, att enbart vara mamma och fru.

– För mig handlar livet om fler saker än så. Men framförallt om att alla ska ha lika värde och förutsättningar. Kampen om jämställdhet har inte kommit så långt där.

En adlig kvinna i boken som försökt leva sitt eget liv, lever i stället ensam i en lägenhet full med gammalt arvegods och ses som familjens svarta får, för att hon inte kunnat leva upp till föräldrarnas förväntningar.

– Jag har flera kompisar som blivit kära i killar ur ”fel” klass. Deras föräldrar har starkt avrått dem från relationen för att: ”Det blir bara problem”. Och så har tjejerna gjort slut. För det blir enklare så.

Agnes är en förrädare, i mångas ögon.

– Visst känner jag av kylan tydligt. Jag får kindpussen, men inte kramen. Men det jag berättat är sant, det vet alla berörda. Till en utomstående granskare kan de skjuta ifrån sig och säga: ”Du vet inget om oss!”, men jag är ju en röst inifrån. Och jag följer den väg min pappa visade mig, drivkraften att förändra vägen.

Kränkte yngre pojkar

Ur Agnes bok, när hon och kompisarna skrev en porrnovell i syfte att kränka yngre elever:

”De satt på var sin stol i Kvarnbrantens källare, i ögonbindlar och kalsonger. Några hade fortfarande strumporna på, så små och utsatta de var. Treorna spridda runtomkring, en dämpad stämning i rummet. Killarna hade fraktats dit, antagligen på egna ben, beordrade. De var inte fastbundna men helt stilla på stolarna. De flesta gick i ettan, men ett par var högstadieelever.

Jag höll novellen hopvikt i handen, fick en uppmuntrande klapp på axeln av kompisen som bjudit dit mig.

[…] Jag läste novellen med så stadig röst jag kunde samtidigt som Bergatjejerna jag haft med mig smekte var sin kille i ögonbindel. Målet var att de skulle få stånd och känna sig riktigt överkörda och kränkta. Och inte på alla, men på många av dem reste sig kullar i kalsongerna. Vi fnissade ofrivilligt.”

 

För dem som har råd

Grenna

Grenna

De tre riksinternaten är tänkta för barn och ungdomar med utlandssvenska föräldrar, eller som har behov av miljöbyte eller är från glesbygd och får statliga bidrag.

De fostrades på riksinternaten:

Lundsberg: Kocken Jan Boris-Möller, skådespelaren Johan Rabaeus, politikern Ian Wachtmeister, Prins Carl Philip.

Sigtuna: Kung Carl XVI Gustaf, stadsminister Olof Palme, musikern Povel Ramel, företagsledaren Peter Wallenberg, journalisten Folke Rydén.

Grenna: Riksbankschefen Urban Bäckström, programledaren Rickard Sjöberg.

 

Fakta: Lundsbergshändelserna

I november 2011 polisanmäldes skolan av Statens skolinspektion. Det misstänktes ha förekommit grova missförhållanden och våld på skolan inom ramen för den så kallade kamratfostran, där äldre elever ”uppfostrar” de yngre. Misstankarna gällde pennalism, ett begrepp nära besläktat med mobbning, i form av misshandel, olaga hot och olaga tvång.

År 2012 beslutade Skolinspektionen om riktat tillsynsarbete vid skolan. Året därpå bedömde Skolinspektionen att skolan genomfört förändringar och man avslutade tillsynen.

I augusti 2013 brändes två elever med strykjärn vid en så kallad nollning. En av eleverna fick föras till sjukhus. Kort därefter stänger Skolinspektionen Lundsberg. Skolans styrelse kräver dock att stängningen ska hävas. Förvaltningsrätten häver Skolinspektionens beslut och skolan öppnas igen.

I rättens slutliga dom konstateras att Skolinspektionen inte haft rätt att stänga skolan eftersom myndigheten inte haft tillsynsrätt över skolverksamheten utanför den vanliga skoldagen. Därför kunde inte Skolinspektionen ingripa mot kränkande behandling på elevhemmen på kvällar och nätter. Chefsrådmannen som skrivit domen förklarar den med att det uppenbarligen finns en lucka i lagen här.

Lundsbergs skola:

* Grundades 1896 med inspiration från de klassiska pojkinternaten i Storbritannien. Här skulle landets framtida makthavare utbildas genom en strikt fostran i spartansk lantlig miljö.

* Läsåret 2012–2013: Cirka 220 elever.

* Årsavgift: Cirka 200 000 kronor.

* Närmare var fjärde elev på Lundsberg är adlig.

Överklasskoderna skiljer katten från hermelinerna

Det talas om att den som är av god börd egentligen kan sitta vid festbordet iklädd morgonrock, eftersom personen i fråga har en sådan stark självkänsla och ett sådant gott självförtroende att han utstrålar: Skälet till att jag inte har på mig fracken är att jag glömt den någonstans, men jag vet att jag ser ut som att jag bär frack ändå.

Bryter man mot överklassens regler blir man utfryst, säger författaren Agnes Hellström.

Bryter man mot överklassens regler blir man utfryst, säger författaren Agnes Hellström.

Överklasskoderna, som Agnes talar om, är uppförandekoder som särskiljer katterna från hermelinerna. Hon vet när hon träffar någon med hennes egen bakgrund. Känner av det på de små markörerna:

* Han eller hon har välartikulerat tal, lite åt diplomatsvenska.

* Flickor som gått på internat råkar kanske niga till när de hälsar eller tackar.

* En del av koden är att inte tillrättavisa. Det är riktigt oförskämt att kommentera dåligt bordsskick till exempel.

* Man visar sitt missnöje genom att vara tyst.

* Barn i överklassen ska helst inte synas eller höras.

* Att vara fattig i slutet av månaden innebär oftast att man måste be pappa om en bunt nya pengar, eller sälja av lite fonder.

 

LÄS OCKSÅ


(13)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…