Annons
Annons


Forskaren: Därför kan du sluta städa!

Känn inte dåligt samvete om du inte orkar städa. Damm är helt ofarligt. Det menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.


Agnes Wold

Det är meningslöst att städa, säger professor Agnes Wold.

Det var under 1800-talet, i och med industrialismen, som skräcken för damm och smuts kom.

Det här var en tid när många dog i infektionssjukdomar. Folk drog slutsatsen att orsaken var mikrober, som bodde i damm. Därför blev det husmoderns stora uppgift att hålla rent i hemmet.

Annons

Sedan dess har damm varit vår stora fiende. Men allt är inbillning, menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

Gilla Allas.se på Facebook

– Städa var naturligtvis helt meningslöst, eftersom deras (bakteriernas) affärsidé är att sprida sig mellan människor, säger hon under en föreläsning på Folkuniversitetet i Trollhättan.

Precis tvärtom

Många, framför allt kvinnor, som än i dag oftast har huvudansvaret för hemmet blir självklart lättade över att det inte är så viktigt som de trott med städning.

– De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa – för att få bort bakterier. Det är det inte, fortsätter Agnes Wold.

Kanske är det tvärtom? Forskning visar till exempel i dag att allergi är vanligare i hem som är mycket rena, där det inte finns husdjur.

– Barn som växer upp på bondgårdar har tio gånger lägre risk att utveckla allergi än andra, har Agnes Wold tidigare sagt till Sveriges Radio.

Läs också: Bildextra: 10 hem som GARANTERAT är stökigare än ditt!

stokiga-hem-drag

Källor: Göteborgsposten och SR
Text: Anna Carsall/MåBra
Foto: Göteborgs universitet och Shutterstock


(1.81k)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…