Annons
Annons


Forskaren: 13 hälsomyter som inte är sanna!

Överläkaren Agnes Wold reder ut vad som är sant och inte sant bland alla råd vi får höra hela tiden...


myter-om-halsa

Av Susanna Hauffman
Foto: Shutterstock

agnes-woldAgnes Wold är överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin med specialiteten klinisk bakteriologi.
I hela sitt vuxna liv har hon betraktats som kontroversiell och fått ta emot en hel del kritik. Hon har kämpat mot ”klåfingriga myndigheter” som lägger sig i hur vi ska leva, orättvisor mot kvinnor i
– Som forskare blir jag blir upprörd när myndighetspersoner ger råd och förmaningar om saker som de inte kan. Jag har aldrig trott att bara för att någon professor eller chef för Socialstyrelsen säger något så har de rätt. Sedan finns det ju mängder av idiotiska och illa underbyggda råd i hälsotidningar och på Facebook – men de bekostas inte av våra skattepengar!

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Men de senaste två åren har vindarna vänt för Agnes Wold vad det gäller populariteten. Efter ”Sommarprat” och ”Vinterprat” i radio och inte minst TV:s ”Min sanning” och ”Skavlan”, har hon rentav blivit folkkär! Och blivit både rörd och glad av mejl från framför allt kvinnor som skriver ”sedan jag hörde dig har mitt liv blivit mycket bättre”.
Med ett vänligt leende och humor, men med sina vanliga knivskarpa formuleringar, har hon stuckit hål på en massa myter om hälsa och livskvalitet. Vi listar 13 av dem.

 

Agnes krossar 13 ”sanningar”

1. Att amma länge skyddar barnet mot allergier
Att amma – oavsett hur många månader – skyddar inte barnet mot att få allergi. Det visste jag tidigt eftersom jag befann mig på en institution där man forskade om bröstmjölk. Jag talade om det när jag föreläste, och det blev inte väl mottaget. På den tiden, tidigt 2000-tal, var det en extrem amningshets. Folk fick inte välja själva. Det var vissa barnläkare som startade detta, och sedan lärde de upp barnmorskor och sköterskor.
Amning är bra näring, och var och en ska amma om och så länge hon vill själv. Men det har väldigt liten betydelse för barns hälsa i ett land som Sverige och skyddar inte mot astma och allergier.

2. Ammande mammor ska inte dricka alkohol
Så här skriver Livsmedelsverket: ”Enligt nuvarande forskning innebär det inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1–2 glas vin eller motsvarande 1–2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.”
Hur mycket du dricker har inte Livsmedelsverket med att göra! Biologiskt sett är det ingen fara. Alkohol anrikas inte i bröstmjölken, utan den kommer att ha samma promillehalt som blodet, alltså ungefär som filmjölk om du druckit rejält! Du kan alltså aldrig dricka så mycket så att det i bröstmjölken blir några halter som kan påverka ditt barn.

3. Vi måste städa och ha kliniskt rent för att skydda barn mot allergi
Förr fick vi veta att vi måste vara noga med städningen, och helst dammsuga flera gånger om dagen om vi hade allergiker i familjen.
Myten om städningens hälsobringande effekter lanserades runt förra sekelskiftet, men då var det infektionssjukdomar som man påstod att den skyddade mot. Ingen har någonsin dött av dammråttor! Smuts sprider inte smitta och den gör oss inte mer allergiska. Allergi är en sjukdom som beror på att immunsystemet blivit felreglerat, vilket i sin tur förmodligen beror på vårt allt renare liv.
Men dammråttorna hjälper inte heller mot allergi – de innehåller ju knappt några bakterier. Damm är på det hela taget fullständigt ointressant – en rent estetisk fråga. Var och en måste få bestämma själv om sin städning.

4. Man ska inte ha husdjur när barnen är små
Att umgås med djur är tvärtom väldigt bra. Barn som kommer till akuten och har blivit bitna av en hund får nästan regelmässigt en stelkrampsspruta. Men hundar har inte stelkramp i munnen, det är bara påhitt. Stelkramp kan man få om man gräver i jorden. Man kanske blandar ihop det med rabies!
Man kan absolut ha hunden i sängen. Hunden har sina bakterier och virus och människan sina, och väldigt sällan smittar de mellan djur och människa.

Läs också: 9 fördelar för hälsan med husdjur

5. Probiotika och ”bajstransplantation” botar många sjukdomar
Tarmfloran är en modefluga. Jag har själv forskat kring den tidigare. En normal tarm innehåller några hundra bakteriearter. Min kollega Ingegerd Adlerberth visade på 1980-talet att svenska barn hade en torftigare tarmflora än pakistanska barn och vi har också visat att spädbarn som har alltför få bakteriearter tidigt har högre risk att utveckla allergi.
Probiotika är mjölksyrebakterier, lactobaciller. Probiotika är en trend i livsmedelsbranschen, och visst är många av ”hälsodryckerna” och mejeriprodukterna goda. Och eftersom vi får i oss så mycket mindre bakterier i dag kan de nog göra viss nytta, även om man inte ska tro på alla påståenden om nyttiga effekter. Se efter om effekten är kliniskt bevisad. Bra bakterier finns också i flera vanliga och goda livsmedel som ost, rödvin, oliver och parmaskinka!
I några år har man prövat att transplantera avföringsbakterier från friska till personer med tarmsjukdom. Detta kan fungera vid vissa tillstånd, som den svåra diarrésjukdomen clostridium difficile, som man kan drabbas av efter antibiotikakurer, eventuellt också vid inflammatorisk tarmsjukdom. Men bajstransplantationen är ingen mirakelkur mot IBS (irriterad grovtarm), allergier, adhd och autism som vissa påstår!

6. Man ska vara glad och positiv, annars fungerar inte immunförsvaret
Hur kan man tänka ut något så dumt som att man måste vara glad för att immunsystemet ska fungera? Lika dumt som att påstå att njurarna slutar fungera om du inte är glad! Immunsystemet är till för att bekämpa infektioner. Innan vi fick antibiotika dog kanske 20 procent av alla människor i infektionssjukdomar. Inte hjälpte det om dessa människor var glada och muntra till sinnes!
Det här är rester från gamla religiösa föreställningar om att sjukdomar är Guds straff för dina synder. Är du inte snäll och glad och uppför dig fint så blir du sjuk och dör!
Man ser ofta det här rådet i samband med bröstcancer – ”en positiv syn gör att du får krafter att kämpa mot cancern”. Det är cyniskt och direkt vidrigt. Den teorin har lett till dåligt samvete hos folk som har cancer och inte orkar vara glada och positiva hela tiden.
Naturligtvis fungerar immunsystemet inte bara när du är glad!

7. Man blir sjuk av att jäkta, vi måste hitta vårt inre lugn
Det är nästan ett krav i dag att vi ska vara avslappnade, nöjda och lyckliga hela tiden. Vi är som vi är, det är inte farligt för din hälsa att vara sur, misslynt och ledsen, eller att vara tidsoptimist och stressa ibland. Att vi måste fånga dagen och vara harmoniska och ha ”balans” i tillvaron tycker jag är ganska tramsigt! Tror någon att folk hade det så på 1500-talet?

8. Vi måste sova 8 timmar varje natt
Ungdomar sover oftast som klubbade sälar medan vi äldre sover lättare och ytligare och vaknar ofta tidigt. Det kanske är ett arv från urtiden när unga människor måste hämta krafter under natten för att orka ta hand om barnen. De äldres uppgift var att hålla vakt, därför sov de ytligt och vaknade då och då!
Jag vaknar själv numera ofta på nätterna, men jag vill inte kalla det för sömnstörning. Jag har kommit på att lyssna på poddar, särskilt en som heter Alex och Sigge, där två personer pratar lugnt med varandra. Då tror min hjärna att någon håller vakt, och tillåter mig att somna tryggt! Däremot fungerar det – i alla fall inte för mig – inte att tända ljuset och läsa en pappersbok.

9. Det finns bra huskurer mot förkylning
Om det funnits någon fungerande huskur mot förkylning så hade säkert läkemedelsindustrin för länge sedan tillverkat en medicin av den och gjort en miljardsuccé! Som exempelvis av ingefära eller vitlök.
Förkylningar ett par gånger per år är väl ett ganska beskedligt problem, jämfört med när vi hade till exempel koleraepidemier. Visst är det trist att vara snuvig, men uthärdligt. Många vill i dag ha en snabbfix. De tror att de ska bli friska på några dagar, högst en vecka. Men en kraftig förkylning tar ett par veckor, ibland längre. Mitt råd är att försöka gilla läget.
Att du blir förkyld tyder på att du är en social person som träffar många människor. Att du blir smittad beror på hur mycket och hur nära du träffar förkylda personer. Det är bra om man får många förkylningar tidigt i livet och bygger upp immunitet mot olika typer av virus. Så i stället för att gnälla över förkylningar kan man väl tänka på att varje förkylning tränar immunförsvaret. Precis som när man tränar muskler på gymmet.
Jag tror inte på några förebyggande kurer Om 30 år har vi säkert vacciner mot förkylningar men till dess får vi leva med några förkylningar per år Det finns naturligtvis folk som kan bli allvarligt sjuka av förkylningar – äldre personer med dåliga hjärtan och lungor. Men vi andra behöver inte gnälla.

10. Handsprit är bra att ha med sig – den skyddar mot alla sjukdomar
Handsprit är ursprungligen till för att användas inom sjukvården, för att inte sprida bakterier mellan patienterna. Man spritar före och efter varje patient. Men de här små flaskorna som många går omkring med och duttar på lite när de har varit på toa eller innan de ska äta – vad skulle de ha för funktion?
Vinterkräksjukan och många andra virus är okänsliga för sprit men man kan tvätta bort dem från händerna med tvål och vatten. I praktiken är det nog oftast direktkontakt som ger smitta – jag har ju själv aldrig någonsin haft kräksjuka efter åren som småbarnsförälder och känner ingen annan som fått det heller. Så att sådant virus skulle cirkulera ute i samhället anser jag ganska överdrivet.
Och när det gäller förkylningar – om du varit i så nära kontakt med människor att du fått deras virus på händerna, så har du väl nästan alltid fått dem genom luften också.

11. Du måste dricka åtta glas vatten om dagen
En normalfrisk människa behöver inte fundera på sitt vattendrickande alls! Hur skulle då småbarn och djur klara sig, om vi måste hålla räkningen på vad vi dricker? Hur skulle vi ha överlevt 2 miljoner år innan de trendiga vattenflaskorna kom?
Kroppen reglerar detta själv, och skulle du drabbas av vätskebrist talar kroppen om det för dig. Riktigt gamla människor verkar få mindre stark törstsignal, men vi andra kan inte törsta ihjäl! Det där räknandet av hur mycket vi dricker bygger på en missuppfattning. Vi behöver få i oss ett antal deciliter vätska per dag för att njurarna ska kunna utsöndra skräpet från blodet. Men den mat vi äter innehåller ju nästan en liter vatten. Sedan brukar vi dricka kaffe eller te, mjölk eller öl. Så utan att dricka en droppe vatten får man i sig långt mycket mer vatten än vad man behöver varje dag. Släng vattenflaskan och köp aldrig de dyra flaskorna i affären!

12.Dyra hudcrèmer kan motverka och ta bort rynkor
Många tror att man måste smörja in sig med crèmer och att det skulle göra huden glad. Så är det ju inte alls. Huden producerar en blandning av fina specialfetter som naturligtvis är vad den behöver. Att tro att någon burk skulle kunna efterlikna detta och förebygga rynkor är nonsens.
Vissa människor kan ha extremt torr hud och då kan det kännas bra att smörja in sig, men framför allt bör man spara in på tvättandet. Är det något som skadar huden så är det tvål och vatten.

13. Vaccin ger svåra biverkningar
Det är hemskt att vissa tror att vacciner är farliga. En del vågar inte vaccinera sina barn. Det är förfärligt – vaccin är ett av medicinens absolut mest fantastiska framsteg.
Det är bara att tacka och ta emot! Jag blir alltid glad om jag får ett vaccin – då får mitt immunsystem något att jobba med. Äldre människor och de med sköra hjärtan och lungor kan rädda livet genom att ta influensavaccinet varje år. Och alla andra som inte vill ha influensan kan också kosta på sig den lyxen!


(121)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…