Annons
Annons


Akne och dålig hud: Hudläkarens bästa råd!

Man kan inte hindra att akne bildas eftersom både hormoner och ärftlighet spelar in. Men det finns en hel del du kan göra själv för att minska besvären.


bli-av-med-acne

Det här kan du göra själv för att få bättre hud

• Rengör huden morgon och kväll. Akne har ingenting med oren hy att göra. Därför hjälper det inte att tvätta sig extra mycket. Du kan använda en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy, gärna utan parfym

Annons

• Badda med aknelösning eller massera med aknegel. De innehåller salicylsyra och gör att talgkörtlarna inte täpps till så lätt. Basiron är framför allt antiinflammatorisk, och det finns rengörande produkter som är lite ”peelande”, öppnar upp så att man förhindrar inflammation.

• Undvik alltför feta krämer och oljor eftersom de kan täppa till talgkörtelns mynning, men huden behöver återfuktas eftersom aknemedlen ofta är uttorkande.

• Kläm inte på aknen, eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre.

• Det är inte vetenskapligt bevisat att maten påverkar akne. Om du ändå tycker att något du äter förbättrar eller försämrar din akne ska du lita på det. Socker kan ibland trigga igång en inflammation, så var lite försiktig med sötsaker.

• Man har sett att stress kan förvärra akne, teorin är att ett ökat påslag av stresshormonet adrenalin kan påverka talgkörtlarna på ett liknande negativt sätt som vissa könshormoner.

• Rökning och vissa läkemedel (bland andra anabola steroider, kortison och gestagena hormoner som finns i klimakteriebehandling) kan förvärra akne.

• Var försiktig med smink. Närmast huden och finnarna lägger du den medicinska aknekrämen, och sedan kan du dölja finnarna med en mer täckande kräm eller aknestift. Du kan köpa täckstiftet på ett apotek och ofta i vanliga affärer.

Råden kommer från hudläkaren Camilla Hörfelt, läkare vid SKIN Hudkliniken i Göteborg.

Behandling med läkemedel
Vi brukar använda oss av en ”trappstegsbehandling”, berättar Camilla Hörfelt. Basen är att vi använder retinoider, som ska öppna upp pluggen. De är receptbelagda.
Senare har det kommit ett medel som heter Acnatac, som också visat sig hjälpa.
När man tar retinoider i tablettform ska man inte vara eller försöka bli gravid, eftersom de kan ge fosterskador. Detsamma gäller för denna utvärtesbehandling med Acnatac, man ska använda ett effektivt preventivmedel under behandlingstiden och en månad efter.
– Man kan få biverkningar, säger Camilla Hörfelt. Torra läppar får nästan alla, även muskelvärk, men ingen av mina patienter har fått så svår muskelvärk att de velat avbryta. Man doserar medicinen efter blodprover och hur väl man tolererar medlet. Nu för tiden behandlar man med en lägre dos under lite längre tid, vilket gör att biverkningarna inte blir så besvärliga. Jag träffar dagligen patienter som går på Roaccutan, och de allra flesta är oerhört nöjda när de gått igenom denna behandling.
Skrämselpropagandan om Roaccutan är gammal och inte aktuell längre. Man varnade till exempel för svåra depressioner och självmord. Man har sedan dess gjort nya studier som inte visar något samband, påpekar Camilla Hörfelt.
– Vi har en regelbunden kontakt för blodprovstagning med patienterna under behandlingen, och går då igenom eventuella biverkningar som humörpåverkan.

Behandling av ärr efter akne
Tidigare gjordes så kallad dermabrasio, då man slipade hela huden, berättar Camilla Hörfelt.
Det gjordes även inom offentlig vård, men inte nu längre eftersom man måste spara pengar. Man måste vara försiktig första året efter behandling med retinoider, för man har fått en tunn överhud, det finns risk att slipa för djupt.
Det gäller också vid andra behandlingar mot ärr som kemisk peeling eller laser.

Av Susanna Hauffman
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(20)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…