Annons
Annons


Äldre hyr ut sin bostad för att få sällskap


terass

Trodde du att delningsekonomin enbart är något för den yngre generationen, trodde du fel. Det har nämligen blivit en växande trend bland äldre att hyra ut via en förmedlare av privata bostäder på nätet. Fler än 1 miljon över 60 år använder nu tjänsten och 8 av 10 uppger att det hjälper dem mot ensamhet. I Sverige hyrs närmare var tionde bostad ut av äldre, vilket är en ökning med 400 % jämfört med föregående år.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Att delningsekonomin har positiva effekter på miljön och ger extra klirr i hushållskassan är många medvetna om. Men enligt en undersökning där personer över 60 år som hyr ut sin bostad via Airbnb svarat, framgår det att delningsekonomin ger en social interaktion som de annars saknar.

82 % svarar att det hjälper dem att bibehålla ett socialt umgänge,
81 % är ensamstående
8 av 10 är pensionerade och
över 6 av 10 använder sina barns rum när de hyr ut.

En veteran som rest med Airbnb tretton gånger är 61-åriga Gunilla Bandolin.

– Första gången jag använde Airbnb var för tre år sedan när jag reste till New York. Det gick jättebra, så pass bra att jag än idag har kontakt med värden som jag hyrde in mig hos. Jag är konstnär och hon visade sig vara producent så kontakten ledde till ett konstnärligt samarbete och vänskap, säger Gunilla.

– Ett tips är att verkligen läsa igenom all information om boendena och uthyraren, då får man ett bra hum om man kommer komma överens, säger Gunilla.

I Sverige har värdar som är över 60 år mer än fyrdubblats de senaste två åren och nästan 1000 seniorer hyr ut sin bostad till människor från 91 olika länder. Det sociala umgänget tycks även uppskattas utav deras gäster. Äldre uthyrare tenderar nämligen att få högre betyg än yngre.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…