Annons


9 fördelar för hälsan med husdjur!

Husdjur gör underverk för både humöret och hälsan!


Husdjur gör underverk för både humöret och hälsan!

Husdjur gör underverk för både humöret och hälsan!

9 fördelar för din hälsa med att ha husdjur:

 1. Du får bättre fysik.
  Djurägare, framförallt hundägare, tenderar att vara mer fysiskt aktiva och mindre överviktiga än andra personer. Cirka 30 minuters promenad om dagen räcker för att täcka behovet av rörelse, vilket motsvarar en härlig rastningsrunda.
 2. Du sänker ditt kolesterol.
  Ökad aktivitet och fler promenader är också ett bra sätt att hålla kolesterolet nere.

  Annons

  Studier i Australien visar att personer som äger husdjur har lägre nivåer av fetter och skadligt kolesterol i blodet.

 3. Du får lägre blodtryck.
  Enligt en brittisk undersökning kan djurägare förvänta sig ännu en bonus i motionsfrågan. När forskarna analyserade hälsan hos 240 par framkom att de som hade husdjur hemma hade lägre blodtryck än övriga.
 4. Du förebygger allergier.
  Barn som växer upp med pälsdjur får bättre immunförsvar och löper mindre risk att utveckla astma, allergi och eksem. Speciellt spädbarn som vistas bland hundar eller katter drabbas av färre förkylningar och öroninflammationer under sitt första levnadsår, visar ny forskning.
 5. Du minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.
  Ett husdjur kan förlänga livet. Amerikanska studier visar att hundägare har större chans att överleva en hjärtinfarkt och kattägare löper mindre risk att drabbas av hjärtproblem än personer som inte äger något djur.
 6. Du får större socialt nätverk.
  Husdjur, särskilt hundar, hjälper dig att få kontakt med människor såväl ute i naturen som i föreningar. Forskning visar att djur dessutom tenderar att göra oss mer vänligt inställda till varandra och förbättrar vår samarbetsförmåga.
 7. Du blir mindre stressad.
  När du umgås med djur minskar stresshormonet kortisol samtidigt som produktionen av humörhöjande serotonin skjuter i höjden. Det krävs bara 15 minuters sällskap för att din kropp ska reagera positivt. Detta gäller inte bara umgänge med pälsvänner. Att studera fiskar i ett akvarium har precis samma effekt.
 8. Du får bättre sömn.
  Sover du med ditt husdjur i sängen? Det kan faktiskt ha sina fördelar. Att ligga nära en mjuk päls frigör massor med må-bra-hormoner, vilket gör dig mer avslappnad och ger en bättre och djupare sömn.
 9. Du minskar risken för depression.
  Djurägare är både gladare, mer tillitsfulla och mindre ensamma än de som inte äger djur, enligt en amerikansk studie. Djurens villkorslösa kärlek och lojalitet stärker självförtroendet och ger en mer meningsfull tillvaro. Därför förespråkar nu flera terapeuter husdjur på recept.

Läs också:

Håll koll på ditt husdjur via mobilen

Säkra ditt husdjurs framtid med ett djurtestamente


(307)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…