Annons
Annons


Allas fyller 85 år!

Idag fyller Allas 85 år! Söndagen den 23 augusti 1931 kom det allra första numret ut i butik, med undersköna Greta Garbo på omslaget. Allas var snygg redan på den tiden!


firar85

Priset för det första numret var 15 öre och de 36 fullspäckade sidorna innehöll mest noveller, till exempel den med namnet ”Mellan tvenne eldar” som i ingressen beskrivs så här: ”Hur långt bör en flicka gå för att vinna en man? Och hur långt bör hon gå för att få behålla honom? Läs denna berättelse om en högst modern flicka som trodde hon visste allt om kärlek.”

Annons

allas

allas-modeDessutom en sida med heta modenyheter, med plagg som faktiskt skulle funka riktigt bra idag; en chic silkerock i svagt gul nyans och en blus med plisserad krage i avvikande material, exempelvis.

En hel del annonser fanns också, till exempel den med rubriken ”Är Eder näsa ful?” Om svaret på denna näsvisa fråga var ”ja” erbjöds man en ”näsförädling” för bara 6:50.

Två redaktörer (som också layoutade) jobbade med tidningen första året – Einar Neumark och Edith Sunesson. Ansvarig utgivare var Vitus Petersson, som förutom tidningsman också var entusiastisk naturist, med fallenhet för stora nakenpartyn i Bjärred.
Knappt ett år efter starten, i samband med Kreuger-kraschen 1932, så köptes Allas och Hemmets (som startats av samme Vitus 1929) av direktören Einar Hansen som bildade förlaget Allhem och han drev tidningarna vidare i 43 år.

Det lättillgängliga materialet som vände sig till unga, ofta arbetande kvinnor blev fnyst åt och tidningen klassades av vissa föraktfullt som ”piglitteratur”.

allas-annonsUnder 70-talet gjordes Allas om till en familjetidning, och nu fick fackmaterial och reportage större plats, och fiktionen krympte något. Upplagorna ökade snabbt. Efter några år under Svenska Dagbladets ägo köptes Allhem 1983 av Allers förlag AB.

Efter en stor reklamkampanj i mitten av 80-talet, där man försökte tvätt bort ”pigstämpeln”, så nådde tidningen upp till en upplaga på över 225 000.

Allas i dag är ett färgsprakande veckomagasin, som så klart även finns på webben, där till exempel trender inom mat, inredning, mode- och skönhet är viktiga ben, liksom korsord.

Och. Berättelser som berör, som var Allas byggsten för 85 år sedan, är fortfarande lika viktiga!

Gunilla Håkansson, chefredaktör på Allas

tidningen-allas

LÄS OCKSÅ


(426)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…