Annons
Annons


Allas-rabatt på västen som bränner fett

I Allas nummer 18 hade vi ett reportage om kylvästen som ökar ämnesomsättningen. Nu har du möjlighet att köpa västen till ett rabatterat pris.


ligg2

Läkaren Fredrik Nyström forskar på brun fettväv och använder i sina studier Irsus-västen för att försökspersonerna ska hållas kylda.

Här är en film där Fredrik Nyström pratar om sin forskning och västen:

Annons

Läs mer om kylvästen HÄR.

Västen kostar 2495:-, men nu kan du få 10 % i rabatt.

För att köpa västen med Allas-rabatten TRYCK HÄR.

Reportaget i Allas nummer 18 2015:

Gilla Allas.se på Facebook
Allas reporter Teres Hallman testar kylvästen Irsus. Foto: Lena Öristland

Allas reporter Teres Hallman testar kylvästen Irsus. Foto: Lena Öristland

Kylan håller koll på kilona

Ny forskning visar att fett som finns i kroppen kan försvinna med hjälp av kyla. Aktiveras fettet tillräckligt skulle vi kunna äta hur mycket vi vill och bränna bort överskottet.

AV TERES HALLMAN FOTO: LENA ÖRITSLAND

Är du beredd att frysa för att gå ner i vikt? Ny forskning visar att kyla aktiverar brunt fett i kroppen som i sin tur bränner det vita fettet. Nu finns det köldvästar för att hålla kylan.
Det är bara för några år sedan som forskare upptäckte att vuxna människor också har det så kallade bruna fettet. Att små barn har det har man vetat ganska länge. Upptäckten var alltså goda nyheter.
– Om man kunde aktivera den bruna fettväven tillräckligt mycket så skulle vi kunna äta så mycket vi vill och förbränna överskottet, säger Fredrik Nyström som är läkare och forskar på brun fettväv.
Han förklarar att den enda funktion som det bruna fettet har är att bränna energi som lagrats i vanlig vit fettväv som sitter på mage och lår. Ju mer brun fettväv som finns i ens kropp, desto mer vitt fett kan den förbränna.
Men för att få det bruna fettet att bli aktivt krävs kyla. I en studie från förra året som Fredrik Nyström ledde fick försökspersoner utsätta sig för kyla en timme varje dag under sex veckor. Samtidigt skulle en kontrollgrupp undvika att frysa.

Positivt med kyla

När man jämförde de två grupperna hade de som utsatt sig för kyla fått positiva effekter av kölden. Deras bruna fett hade ökat med en femtedel vilket hade ökat deras ämnesomsättning. De som varit varma hade i stället tenderat att gå upp i vikt och deras ämnesomsättning sjönk.
– I snitt kan man säga att de som var kalla brände motsvarande två äpplen mer per dag än de som var varma. Det låter kanske inte jättemycket, men på ett års tid blir det stor skillnad, säger Fredrik Nyström.
För att se hur effekten faktiskt blir över ett års tid av kyla startar Fredrik Nyström en ny studie som ska löpa under 2015. För att hålla kylan även när det är varmt ute kommer köldvästar att användas.
Det är en svensk entreprenör som har utvecklat västen Irsus. Eftersom den är helt ny och inte så många har testat den ännu provade Allas reporter den under några veckor.

Kylelement i fickor

Västen är gjord i neopren, samma material som våtdräkter. I fickor sitter de olika kylelementen som man plockar ut och lägger i frysen tills västen ska på. När alla kylelement är i väger den nästan ett kilo. Den är alltså inget att gå runt i och det är heller inte meningen. Bäst blir effekten nämligen när man sitter stilla och gärna dricker kallt vatten under tiden.
Först kändes tanken på att ta bära en kall väst en smula läskig. Men under de veckor den använts har det känts förvånansvärt bra. Den är ganska stor och inget man känner sig snygg i, ska väl erkännas. Därför har jag inte använt den på jobbet även om mitt jobb är stillasittande.
I stället har den varit på i soffan framför tv:n eller vid umgänge med familjen, i allt från 20 minuter till närmare en timme. Längre än så har jag inte velat ha den eftersom det börjat kännas väl kallt.
Och viktnedgång då? Ja, faktiskt och det utan att göra några förändringar i kost eller motion. Men för att vara helt säkra på köldvästens effekt på vikten får vi nog vänta ett år på resultaten från Fredrik Nyströms forskningsprojekt.

 


(27)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…