Annons
Annons


Allas testar hamam!

Resejournalisten Lotta Hellman åkte som mamma, väninna, dotter och budgeten fick inte överstiga 5.000 kr per resa. Det blev tre helt olika upplevelser. Här kan du läsa om när Lotta och hennes väninna var på hamam i Sverige.


hamam-sverige

Skönast är det avslutande mjuka skummet av olivtvål.

Text och foto: Lotta Hellman

Vi har länge längtat efter att få åka iväg, min väninna och jag. Helst till Istanbul och bada hamam. Vi behöver få tid att prata om livet, barnen, jobbet och männen.
Ironiskt nog är min väninna tidsexpert, hon var programledare för SVT:s ”Tidsjakten”, men tycks ändå ständigt ha ont om tid. Så vi kommer inte till Istanbul, vi hamnar på Lidingö, för där finns i alla fall det vattenhål vi sökt.
Petra jobbar som coach och är van vid att få andra att prata om sina livsmål, så jag tänkte att nu ska det bli tvärtom. I bilen på vägen ut frågar jag i stället: ”Hur vill du må när vår lilla kortsemester är slut?” Petra svarar att hon vill veta vad hon ska göra med resten av 2015. Var hon ska vara när året är över. Det blir vårt lilla tema! Och vad kan vara bättre än ett ångande hamam för slitna kvinnor?

Rituell rening

Hamam uppstod i Syrien på 700-talet. Från början var det ett rum för rituell rening, ofta placerat i närheten av en moské. I koranen står att det är viktigt att vara ren inför moskébesöket. Det räddade muslimerna undan böldpesten på medeltiden.
Nu finns också hamam i Sverige, bland annat i Arvika, Göteborg och Stockholm. Mest äkta vara finns det på Hamam Oriental i Upplands Väsby, men en light hotellversion på Lidingös Blue Hotel. Det är dit vi reser för att råda bot på tidens farsot, bristen på tid.
Allt börjar med den heta ångbastun. Alla döda hudceller ska ersättas av nya och själen ska vila av värmen och gemenskapen i ett hamam.

Skrubbas med kese

spaLångsamt mjukas alla leder upp och hudens porer öppnas. Sedan är det dags för den heta stenhällen mitt i ett rum av marmor omgärdat av hoar där varm och kallvatten flödar.
Därinne är det lika vackert som vore man på plats i Istanbul. I taket lyser stjärnorna, artificiella, men ändå. På den stora stenen får vi plats samtidigt och kan småprata medan vi blir skrubbade, intvålade och masserade. Döda hudlager och smuts skrubbas bort med kese, en grov handske.
Skönast är det avslutande mjuka skummet av olivtvål i en speciell svans av fibrer från dadelträdet. Odiskutabelt ren blir man i alla fall, dessutom silkesmjuk och en kulturell upplevelse rikare. Efteråt är vi rent höga av att ha blivit renskrubbade så vi slänger oss i havet.
Efter mat och god nattsömn så har det mesta klarnat. Petra vet hur 2015 ska sluta. Hon har en plan och jag är nöjd med resans mål.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Kostnad:

•Weekendpaket med hamam, övernattning, 3-rätters middag samt frukost, 1.425 kr/ person.


(17)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…