Annons
Annons


Allasläsaren Anette Lindfors: Jag gjorde en nystart mitt i livet

Det var ett stort steg. Men Anette lät sig inte skrämmas när hon gjorde en nystart i mogen ålder. Nu letar hon med ljus och lykta efter Drömjobbet!


Kvinna i yoga-position

Anette tränar regelbundet och yoga är en favorit. Foto: Lena Öritsland.

AV GUNILLA HEDENBY FOTO: LENA ÖRITSLAND

Beskriv dig själv!
– Glad, nyfiken och spontan. Jag är just nu influerad av hippiechicstilen. Klänningar, mycket smycken och flätor i håret. Stilen är urkvinnlig tycker jag. Har hittat några fina halsband i Spanien.
Jobbmässigt är jag en lagspelare som är mån om att processen leder framåt. Sätter gärna delmål. Leder gärna en grupp.splash_hamtat_fran_tidningen

Annons

När började du läsa Allas?
– I 20-årsåldern.

Varför just Allas?
– Jag har alltid älskat ett trivsamt hem och det fanns så mycket tips i Allas.

Vad gillar du bäst i tidningen?
– Inspirationen, alla bilder. Jag brukar ta en prenumeration före jul. Tycker om inspiration, recept och julklappstips före jul och dubbelnumren runt nyår. Jag brukar dock starta prenumerationen alldeles för tidigt så när julen står för dörren så har jag redan fått alla tidningar (skratt). Jag älskar december – Allas förstärker den där speciella julkänslan.

Vad läser du först?
– Mode och skönhetssidorna. Gillar Fråga våra experter. Efter det blir det nog vad som kommer i nästa nummer.

Något du saknar i tidningen?
– Vill ha mer hälsosam mat och mindre sötsaker.

Du har ju startat en ny karriär på lite äldre dagar, berätta om det!
– Personlig utveckling och karriärutveckling har alltid väglett mig. När barnen blev lite större blev jag engagerad i en styrelse. Efter detta fick jag volontärsuppdrag på sportevenemang och var även VIP-värdinna på Gothenburg Horse Show.
Vid 39 började jag på folkhälsovetarprogrammet på universitetet i Göteborg. Under studietiden skilde jag mig.

Våren 2015 läste jag de sista poängen i strategisk kommunikation och tog min kandidatexamen i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi den 12 juni 2015. I samma veva drogs min tjänst in på grund av organisationförändringar. Så jag stod utan arbete i höstas. Sedan dess har jag jobbat en del för ett bemanningsföretag som medicinsk sekreterare. Jag bloggar om mitt jobbsökande på adonna.blogg.se.

Hur känner du inför framtiden nu?
– I år blir jag 50 år. Jag har all min livserfarenhet och många år kvar att jobba. Det känns härligt och förhoppningsfullt, och jag hoppas att arbetsgivare ska se mig som en tillgång. Jag kommer inte att vara hemma för vård av sjuka barn eller sjuk på måndagar för att jag varit ute och festat under helgen – jag är skötsam och vill mer än något annat jobba i min nya profession inom folkhälsoområdet!

Vad fick dig att våga göra en nystart?
– Min nyfikenhet!

Har även gjort en karriärförändring tidigare då jag arbetade på industriföretaget SKF. Då tog jag först tjänstledigt och pluggade till medicinsk sekreterare och sa sedan upp mig medan jag var mammaledig med min son.

Hur har omgivningens reaktioner varit?
– De allra flesta har varit positiva och har peppat mig, de tycker jag varit modig som gjort så stora förändringar i mitt liv.

Vad har varit svårast under resans gång?
– Det har nog varit att vänner har kommit och gått i takt med att jag fått nya perspektiv och gjort omvärderingar i livet. Denna personliga resa märkte barnen, och det var nog jobbigast för dem. Min dotter sa att jag blivit annorlunda.
Jag hoppas ändå att barnen kommer att se mig som en förebild i att man kan förändra sitt liv. Och att man själv har förmågan att ändra på det man vill, även om det sticker ut lite från mängden. När det känts motigt har jag tänkt på barnen, att jag hela tiden är deras förebild. Man får gå livets stig som det passar en själv, inte som det passar andra.

Vad är det bästa med att ha vågat språnget?
– Jag har fått många nya erfarenheter som jag inte vill vara utan och träffat många härliga människor på vägen.

Var det lättare eller svårare än du trodde att byta yrkesbana?
– Att plugga var lättare än vad jag trodde men att få jobb är svårare än vad jag trodde. Jag söker nu arbete som folkhälsovetare, men det finns inte så många jobb så jag söker andra typer av tjänster också. Mitt syfte med denna artikel är att marknadsföra mig själv. Jag har en fantastisk arbetsförmedling. De tyckte att Läsarporträttet var ett bra sätt att visa vem jag är.
Då jag skolade om mig till medicinsk sekreterare på 1990-talet fick jag jobb direkt när jag började söka jobb.

Vem har stöttat dig mest?
– Min familj.

När mår du som bäst?
– När jag umgås med nära och kära. Sedan älskar jag att sola och bada, så att vara vid en strand är lycka för mig.

Ditt livs överlägset bästa minne – förutom eventuella barns födelse!
– Det var när jag kom till Miami. Helt underbart, färgglatt och något jag aldrig glömmer. Jag hoppas jag får uppleva den fantastiska känslan igen, någonstans med någon jag tycker väldigt mycket om.

Vart reser du allra helst?
– Till nya platser. En dröm som jag haft länge är att resa till Kalifornien, jag hoppas jag kommer dit snart.

Har du någon dold talang?
– Att skriva! Många av de insändare jag skickat in har blivit bästa insändaren. Har nyligen gått en skrivkurs på universitetet och planerar att skriva en deckare. Kan avslöja att den kommer att utspela sig i södra Dalarna!

Vad ogillar du skarpt?
– Orättvisor och förtryck. Negativa människor som stjäl energi.

Vem beundrar du?
– Personer som brinner för det de gör. Positiva människor som har lätt till skratt.

Vändpunkter i ditt liv?
– Då jag fick barn. Det var stort, härligt och fantastiskt men mina modersinstinkter gjorde mig till en hönsmamma från dag ett trots att jag hade läst ”Barnaboken” av Anna Wahlgren två gånger före förlossningen.
Min tid på universitetet – det var fantastiskt för min personliga utveckling och jag fick mycket ny kunskap och nya perspektiv.

Vad drömmer du om – planer för framtiden?
– Att få Drömjobbet! Jag älskar att känna mig engagerad i en process och arbeta mot uppsatta mål, leverera och känna mig uppskattad och vara en del av ett gott team.
För övrigt skulle jag vilja gifta mig och leva lycklig i alla mina dagar och bo i ett litet hus där familjen samlas för mysiga middagar, glada skratt och mycket kärlek. När jag blir pensionär vill jag bo där solen skiner mest hela tiden!

Allas vår Anette

Ålder: Fyller 50 i oktober.
Familj: Mina barn Isabelle, 26 år, och Anton, 18 år.
Yrke: Arbetssökande. Nyutexaminerad med kandidatexamen i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi.
Bor: I Surte utanför Göteborg.
Lediga dagar gillar jag att: Träna yoga och gruppträning på gym, lyssna på musik, läsa en bok och resa. Träffa mina vänner.
Favoritläsning: Tycker om att läsa om starka kvinnor. Läser flera genrer, mycket för att lära mig hur författare skriver och observera deras olika stilar.
Favorit-tv: Tittar inte på tv men följer nyheter och ser någon dokumentär på SVT Play.
Mitt bästa tips när det känns motigt: Var snäll mot dig själv, tänk snälla tankar, gå och träna eller träffa en vän.

Vill du också vara med i vår Läsarporträttserie?

Skriv ett mail till [email protected] och berätta lite om dig själv! Eller skicka ett brev till Allas, Gunilla Hedenby, 205 35 Malmö.

FLER LÄSARPORTRÄTT HÄR


(30)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…