Annons


Allasläsaren Carina Rubin: Musiken har hjälpt mig genom många sorger

Sång och musik är till stor glädje för Carina. Hon har spelat in en egen låt och har även varit programledare i närradion. Fibromyalgin tvingade henne att sluta jobba, men livsglädjen har hon kvar.


Allas-läsaren Carina Rubin

Trots motgångar är Carina Rubin en väldigt glad och positiv person. Foto: Niklas Kämpargård

AV GUNILLA HEDENBY FOTO NIKLAS KÄMPARGÅRD

Beskriv dig själv med några få ord. Glad, ödmjuk, positiv och humoristisk.splash_hamtat_fran_tidningen

När började du läsa Allas? Redan i tonåren – mamma köpte Allas nästan varje vecka.

Varför just Allas? För att den innehåller så varierad läsning och så bra korsord.

Annons

Vad gillar du bäst i tidningen? Läsarnas egna berättelser.

Något du saknar i tidningen? Skulle gärna se fler reportage om artister.

Gilla Allas.se på Facebook

Du har alltid sysslat med musik – på vilket sätt? Jag har sjungit och spelat sedan jag var barn. Har gått på musikinstitutet i Kristianstad, där jag tog sång- och pianolektioner i några år. Men noter är inget för mig – spela på gehör är det som gäller här!
Jag har även sjungit i dansband en tid.

Har du jobbat professionellt med det eller har du haft ett annat jobb bredvid? Musiken är enbart en hobby – men en väldigt stor och kär hobby!

Beskriv din relation till musiken, vad betyder den för dig? Musiken har hjälpt mig igenom många tunga förluster och sorger (se svar här nedan) så den betyder oerhört mycket i mitt liv.

Vilka är dina största ögonblick inom ditt musikliv? Det första stora ögonblicket var när jag stod på scen med allsångsledaren Bosse Larsson 1983 på ”Kul i snäckan” i Karlshamn med cirka 2 000 personer i publiken. Så har jag vunnit en liten talangtävling och kommit tvåa och trea i större tävlingar i Malmö, Karlshamn och Åhus.
Det jag är allra mest stolt över är att jag 2014 fick möjlighet att spela in min första singel med låten ”Kära tös” som jag har skrivit själv.

CD-skivan Kära tös med Carina Rubin

Du har varit programledare i radio, berätta om det! Det började med att jag stod och pratade musik med chefen för Bromöllas närradio, Sven-Olof Svensson, i snabbköpet vintern 2013. Jag hade inte en aning om vem han var, men när jag berättade att jag sjöng och spelade keyboard så erbjöd han mig att spela in en demonstrationsskiva med min låt ”Kära tös” i hans studio. Det ville jag väldigt gärna, och när vi var klara fick jag vara gäst i Ulf Hellströms närradioprogram ”Uffes återblickar” och spela upp min låt.

Efter programmet frågade Uffe om jag ville bli kollega med honom och sitta med i studion, och jag tackade givetvis ja! Vi spelade blandad musik för lyssnarna, och hade väldigt kul ihop i studion. Sven-Olof bestämde då att programmet skulle heta ”Uffes och Carinas återblickar, och sedermera döptes det faktiskt om till ”Carinas och Uffes återblickar”. Kändes väldigt hedrande!

En dag satt musikproducenten Martin Grahn med i studion, och när jag fick veta att han hade egen musikstudio bad jag honom att lyssna på min demoinspelning. Han gillade min låt ”Kära tös” och erbjöd sig att hjälpa mig med att spela in den. Så Martin arrangerade och producerade och la till de instrument som behövdes, jag sjöng och så tryckte vi upp 100 exemplar av ”Kära tös”. Och nästan alla är sålda!
Tyvärr gick vår chef Sven-Olof bort i februari 2015, bara 61 år gammal, och med honom försvann även Bromöllas närradio. Så sorgligt…

Har du några musikaliska planer just nu? Att göra comeback efter några års uppehåll!

Du har problem med värk, hur påverkar det dig? Jag har fibromyalgi sedan många år. Den sortens värk sätter sig främst i musklerna, men även i lederna, så man går omkring med ständig smärta och en enorm trötthet. Det påverkar hela ens sociala liv. Vissa dagar orkar jag knappt gå ur sängen, men jag gör det ändå; man måste ha en viss disciplin på sig själv, så att man tar tag i vardagens alla måsten. Det är bara att kämpa på!
Har också blivit opererad för bråck på magmunnen 1990. Var fruktansvärt dålig tiden före operationen – rasade från 63 till 48 kilo. Mina föräldrar var ett stort stöd för mig då. Mamma var själv sjuk men hon gjorde så gott hon kunde. Nu är både mamma och pappa borta och jag saknar dem enormt mycket.

Har du fått någon hjälp för din fibromyalgi? Några tips till andra värkdrabbade? Jag har prövat vattenbad, sjukgymnastik och akupunktur, men tyvärr hjälpte inget av det. Men vi är alla olika, så andra med värk kan säkert bli hjälpta av det. Men det viktigaste är att lyssna på kroppens signaler och bara göra det man orkar. Något som är väldigt svårt. Men man måste inse sina begränsningar och acceptera sin sjukdom. Det är inte lätt men man måste försöka acceptera och se positivt på sitt liv.

Hur mår du just nu? Jag mår alltid som sämst på hösten och vintern när kylan kommer. Så är det nog för de flesta som lider av värk.

Ditt livs överlägset bästa minne! När jag fick bli gudmor åt min systerdotter Rebecka 1987.

Vart reser du allra helst? Till Cypern.

Har du någon dold talang? Skriva roliga historier!

Vad ogillar du skarpt? Orättvisor och förtryck.

Vem beundrar du? Astrid Lindgren, för att hon var en så klok person. Och för att hon har skrivit så många bra barnböcker såklart. Jag älskade Pippi och Emil som barn!

Vändpunkter i ditt liv? När mina älskade föräldrar gick bort. Mamma dog 2002 och pappa 2009, och det året miste jag även min älskade hund Laika, en blandning mellan border collie och schäfer. Det var två väldigt svåra perioder i mitt liv.

Hur ser du på framtiden? Jag tar en dag i taget och försöker vara positiv.

Vad drömmer du om? Att få uppträda i tv!

Allas vår Carina

Ålder: 52 år.
Familj: Storebror Stig Rubin, storasyster Britt-Marie Rubin och morbror Evert Berndtsson.
Yrke/utbildning: Har jobbat som ”sillastrypare” – gammal skånsk benämning på butiksbiträde som gör sillinläggningar, och senare inom hemtjänsten. Är sedan en tid sjukpensionär på grund av fibromyalgi.
Bor: I lägenhet i markplan i Bromölla.
Det gillar jag att göra: Spela och sjunga, vistas i naturen, teckna, promenera, påta i min lilla trädgård.
Mitt bästa tips när livet är tufft: Ge aldrig upp!
Mitt motto: Lev i dag, i morgon kan det vara för sent.
Det ser jag fram emot just nu: Att åka till Sunne i Värmland i sommar och hälsa på en kompis som är svårt sjuk i ms. Vi har brevväxlat och haft nätkontakt i många år men aldrig träffats, så jag hoppas innerligt att besöket kan bli av!

VILL DU VARA MED I LÄSARPORTRÄTT-SERIEN?
Eller känner du någon Allasläsare som du tycker att vi ska skriva om? Skriv ett mejl till [email protected] och berätta lite om dig själv!

FLER LÄSARPORTRÄTT HÄR!

Läs också: Forskarna har hittat orsaken till fibromyalgi


(55)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…