Annons


Allasläsaren Yvonne Cacaly: Jag reste jorden runt tills jag hittade min drömprins!

Yvonne har bott på många spännande platser jorden runt. Men det var inte förrän hon kom till Frankrike som hon träffade sin drömprins...


Bröllop utomhus

Den 29 april 2006 ringde bröllopsklockorna i Bernay Normandie för Yvonne och Stéphane. Foto: Yannick Gehanne

AV GUNILLA HEDENBY
FOTO: YANNICK GEHANNE, PRIVATA BILDER

Beskriv dig själv med några ord!
– Glad, optimist, god lyssnare. Lagar god exotisk vegetarisk mat. Älskar katter, igelkottar och ugglor.

När började du läsa Allas?splash_hamtat_fran_tidningen
– När jag var runt sex år. Farmor och jag löste korsorden ihop.

Annons

Varför just Allas?
– Finns allt i tidningen, bra och roliga korsord, recept.

Vad gillar du bäst i tidningen?
– Recepten, Tjejsnack, Tyck till.

Vad läser du först?
– Samma som ovan!

Något du saknar i tidningen?
– Vill gärna ha mer vegetariska recept och raw food-recept, desserter och kakor, mera stickbeskrivningar, som aranmönster och mönster från Färöarna. Mer om exotiska krukväxter och plantor.

Du skriver noveller för Allas också?
– Det stämmer, och det är jättekul! Den första blev publicerad 2006, andra under 2007 och jag håller på med en ny just nu.

Och så håller du på med bok också, vad handlar den om?
– Den ska heta ”De sura ungkarlarna som försvann” det är en thriller baserad på verkliga personer jag känner i flera länder. Mycket spänning utlovas!

Var har du dina rötter i Sverige?
– Jag är född i Södra Åby utanför Trelleborg. Då hette jag Karlsson, och sedan bytte jag namn till Lukens och senare till Crinnion eftersom jag gifte mig med en amerikanare när jag var 24. 1990 till 1999 var jag gift med en irländare.

När lämnade du Sverige första gången?
– Jag flyttade från Sverige tidigt; jobbade på en kibbutz i Israel 1979. Sedan reste jag jorden runt 1981 till 1983. Studerade i USA på Minnesotas universitet och jobbade också i växthus där. Har också jobbat i ett hydroponiskt växthus (odling utan jord) på ön Tasmanien söder om Australien.
Jag träffade min exman, en irländare 1987. När vi hade gift oss flyttade vi till Irland där jag jobbade i Wicklow Mountains nationalpark i Wicklow County, som är känt för klosterruinerna i Glendalough.
Har också bott i Barcelona och Torrevieja i Spanien, samt i Colorado Springs i USA tillsammans med en cowboy!
2003 flyttade jag tillbaka till Sverige och jobbade på stadshotellet i Trelleborg fram tills att jag flyttade till Frankrike juli 2004.

Hur kommer det sig att du har rest runt så mycket och bott på så många platser?
– Redan som barn ville jag resa. Södra Åby och Trelleborg, dit familjen senare flyttade, är ju inte några storstäder precis. När min kusin flyttade till USA och gifte sig med en amerikan blev jag sugen på att studera där. Och när jag hörde om att man kunde jobba på kibbutz i Israel ville jag göra det också… På kibbutzen träffade jag volontärer från hela världen som jag sedan kunde hälsa på. Jag har också haft brevvänner i Nya Zeeland, Tyskland, USA och Ryssland sedan jag var tolv.

Och 2004 flyttade du till Frankrike?
– Ja, och där är jag faktiskt kvar! Jag hade fått jobb på en vingård i Bourgogne och behövde lära mig franska först, så jag skrev in mig på en mycket bra språkskola CIEL (Centre International d’Étude des Langues) i Relecq-Kerhuon utanför Brest.

Så träffade du din drömprins Stéphane – berätta om ert första möte?
– Vi har en gemensam vän i Brest och han fixade ett möte på den irländska puben Landsdown Road. Det blev kärlek vid första ögonkastet, eller som man säger på franska: un coup de foudre!

Vad jobbar Stephane med?
– Stéphane är en gendarme (fransk polis) med graden adjutant. Han är en duktig polis och har fått mycket beröm, både av befolkningen och av sina chefer. Han är specialiserad på våldtäktsfall.

När stod bröllopet?
– Den 29 april 2006 i Bernay Normandie, en borgerlig vigsel då jag är skild. Men mycket romantiskt!

Beskriv Loire-Atlantique där ni bor, hur är det att bo där?
– I området runt Vallet där vi bor odlar man muscadetvin, klimatet är milt. Vi bor cirka 2,5 mil från Nantes, som har allt, till och med en dansk restaurang, Madame Blå. I området Pornic, som ligger vid havet cirka sex mil bort, är det vackert och fint att bada.

Vad jobbar du med nu?
– Jag jobbar som volontär för organisationen Restos du cur som hjälper fattiga och flyktingar med matpaket, måltider med mera. Jag ger också lektioner i engelska till kollegors barn och till Stéphane, och så skriver jag förstås. Och så är jag hemmafru!

Vad brukar ni göra när ni är lediga?
– Vi dansar bretonsk dans, går ofta ut med Stéphanes kollegor och kör även till Brest för att träffa våra vänner där.

Vad är fördelarna med att bo i Frankrike?
– God mat och dryck – vin, konjak, champagne, bra klimat med mycket sol. Stort och varierat landskap med mycket att se. Sjukvård och tandläkarvård är mycket bra och kostar väldigt lite jämfört med Sverige och andra länder.

Några nackdelar?
– Språket kan vara svårt och de dubbar tv och filmer, inte så kul. Mycket demonstrationer som ibland blir våldsamma, och så de förfärliga terroristattackerna, förstås.

Saknar du något/någon i Sverige?
– Min bror, kusiner och vänner. Saltlakrits, semlor och västerbottensost.

Åker du hem till Trelleborg ibland?
– Det blir tyvärr inte sa ofta; vart fjärde eller femte år.

Du har en katt som heter Leroy Tyler, som betyder mycket för dig?
– Hon är född i Malmö september 2003 och var bara nio månader när vi flyttade från Malmö till Bretagne. Och sedan har vi flyttat en del i Frankrike också, innan vi kom till Loire-Atlantique, där vi bor nu. Men Leroy har klarat alla omställningarna med glans och är i fin form, trots sina 13 år.
Namnet kommer från den amerikanska författaren Ann Tylers bok ”Breathing lessons” (svensk översättning ”Djupandning”), där Leroy Tyler är en flicka. Fantastisk bok och fantastisk författare!

Kvinna med katt

Yvonne med sin älskade katt Leroy Tyler.

Ditt livs överlägset bästa minne!
– Mina jordenruntresor och förstås när jag träffade min drömprins Stéphane!

Vart reser du helst?
– Irland, Nya Zeeland, Västindien, Finistère i Frankrike.

Har du någon dold talang?
– Jag kan härma vissa personer, som Gollum i filmen ”Sagan om ringen”. Och så är jag bra på att hitta på smeknamn. Jag stickar också fina arantröjor (en form av mönsterstickning).

Vad ogillar du skarpt?
– Snålhet, respektlösa människor, rasister och machomän.

Vem beundrar du?
– Barack Obama, George Clooney (de är förresten båda lika gamla som jag), Dalai Lama och min man.

Vändpunkter i ditt liv?
– När jag flyttade till Irland och senare till Frankrike.

Hur ser du på framtiden?
– Stéphane och jag bor vid havet i Bretagne, där jag fortsätter att hjälpa utsatta människor.

Vad drömmer du om?
– Att min bok blir publicerad, att jag kan öppna ett litet kafé vid havet, och att organisationer som IS blir krossade.

Allas vår Yvonne

Ålder: 54.
Familj: Min man Stéphane Cacaly, en Breton-man från Brest, vår katt Leroy Tyler och min bror Robert, 60 år, som bor i Trelleborg.
Yrke/utbildning: Trädgårdsmästare. Jag är utbildad i hortikultur på Säbyholmskolan i Bro och på Minnesotas universitet. Har också studerat etnologi på Uppsala universitet på distans och franska i CIEL-skolan i Relecq-Kerhuon utanför Brest. Jag talar franska, tyska, spanska, engelska och lite gaeliska.
Bor: I Vallet i departementet Loire-Atlantique, söder om Nantes i Frankrike.
Det gillar jag att göra: Vandra runt i vingårdarna där vi bor, jobba i trädgården, sticka, skriva, titta på film, hjälpa folk som volontär i välgörenhetsorganisationen Restos du cur (ungefär Hjärtats restauranger), dyka och snorkla.
Mitt bästa tips när livet är tufft: Ta ett djupt andetag och drick en god kopp te. Kom ihåg de tre S:en: Strong, Star, Smile (stark, stjärna, le).
Mitt motto: Have a passport – will travel = Har ett pass och jag reser – även i undervattensvärlden när jag dyker och snorklar!
Det ser jag fram emot: Dyka i Nya Zeeland och Australien i januari 2017. Hösten – älskar färgerna, och att kunna plocka nötter och svamp.

Vill du också vara med i vår Läsarporträttserie?

Skriv ett mejl till [email protected] och berätta lite om dig själv!

LÄS ALLA VÅRA LÄSARPORTRÄTT HÄR!


(36)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…