Annons
Annons


Allergi kan ge problem i sexlivet


Allergier kan vara förödande för sexlivet visar en dansk studie.

Har du problem med sexlivet? Svårt att genomföra ett samlag? Det kan bero på din allergi! Har du upplevt andningsbesvär vid sex?

Det är en av frågorna i en artikel i det danska Astma-och Allergiförbundets medlemstidning. Artikeln belyser de svårigheter som vissa allergiker upplever när de ska ha sex.

Annons

Var tionde har problem
Var tionde dansk upplever att de har problem i sexlivet, men enligt Christian Graugaard, ordförande i den danska organisationen Sex och samhälle, är den siffran ännu högre för personer med kroniska sjukdomar, som exempelvis allergier.
– En studie visar att sexualiteten är nära kopplad till hur du mår, säger Christian Graugaard.

Försämrad livskvalitet
När näsan blir blockerad, munnen kliar och ögonen rinner kan det vara svårt att uppbåda någon större lust till intimitet. Samtidigt är ett bra sexliv grunden för välmående.

Sex viktigt
Sexualiteten är viktigt att prioritera när man är kroniskt sjuk.
– För har man sexuella problem kan det leda till en ond cirkel av missförstånd, frustration, brist på närhet, dålig kommunikation med ens partner, relationsproblem och sämre livskvalitet, vilket i slutändan kan förvärra sjukdomen, förklarar Christian Graugaard.

– Alltför många kroniskt sjuka upplever intimitetsproblem som sliter på både livsglädje och välbefinnande, säger han.

Stor tabu
Den danska Astma- och Allergiföreningen uppger att så många som 60 procent av deras medlemmar inte har ett fungerande sexliv när allergin är som värst.

Samtidigt visar studier visar att mindre än 10 procent av de astmadrabbade prata med sin läkare om sex, men att de skulle vilja. Dock verkar ämnet delvis fortfarande vara tabu bland praktiserande läkare. Både patienter och läkare skulle behöva mer hjälp och upplysning kring problemet.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…