Annons
Annons


Allt är tillåtet!


Plötsligt börjar delar av pressrummet att opera-yla. Någorlunda i samklang med Rumäniens Cezar och hans  ”It´s my life” på de tv-skärmar som sänder live från repetitionerna inne i Arenan. Fast galnare. Och i form av pressrums-allsång. Till hela den församlade pressens, både fritidssångarnas och restens, stora munterhet. Journalister är också människor(!). Vi jobbar sent, vi är trötta, spänningen och hämningarna släpper. Vi skrattar tillsammans. Känner här för att flika in ett litet ”We are one”, men avstår.

Annons

Eurovision i Malmö 2013

Även under dagens repetitioner var det muntert och käftar slängdes fram och tillbaks  mellan Arenans stolsrader.

En journalist till en annan efter Israels repetition:

– Ok, vi ses nästa år i Tel Aviv!

– Nä, i Baku, svarar kollegan,, som tror mer på Azerbajdjans låt.

Men i Arenan talas det också allvar. Initierade musikaliska  analyser av hur en röst lät här jämfört med i studion. Hur tonerna faller. Vi är många på plats, 3000 tros vi visst bli, och vi ser på saken ur olika synvinklar, beroende på vårt värv. Dessutom gäller don efter person. Det jag finner intressant dissar kanske någon annan.

Presskonferenserna är kul. Allt tycks tillåtet. Till och med sprit-presenter. Idag till Greklands Koza Mostra som så livat sjunger att ”Alcohol i free”, att sprit är gratis, i sitt bidrag. Först inleder en ukrainsk journalist med en flaskgåva insvept i en systembolagspåse. Sen fortsätter en australiensisk journalist med att fråga om hennes flaska rom kommit fram till rejält mustachprydde rebetiko-musikern (traditionell grekisk folkmusik) Agathonas (min manliga motsvarighet) som en gång var bosatt i Australien, landet dit närmare tre miljoner greker utvandrat. Och så understryker bandet att deras låt inte är en hyllning till spriten utan att låttiteln ska ses som en metafor för att man faktiskt kan leva livet trots att man är överhopad av problem. Vilket Grekland som land ju är, av ekonomiska. Länge var det osäkert om Grekland alls skulle kunna delta i årets Eurovision. Jag är ju glad att de är här nu. Gillar deras etnolåt.

Eftersom det är grekiskättade Alexandra Pascalidou som leder presskonferensen blandas grekiska och engelska friskt. Sen förklarar bandet varför de bär traditionell grekisk kilt.

– För att det är svalt och skönt på sommaren.

Ja, varför inte.

Israelerna inleder med världspremiären av Moran Mazors nya video till ”Rak bisvilo”, ”Bara för honom” och Moran säger att hon visserligen inte skulle haft något emot det, men att snyggingen i videon inte är hennes pojkvän, även om deras namn rimmar fint, så ur den aspekten vore det ju inte fel. Han heter Oran.

Alexandra påpekar att det är ovanligt att artister bär glasögon. Moran svarar:

– Ja, om jag tar av glasögonen är jag helt blind. Men jag har sex olika par, om det är några andra du föredrar, säger hon och ler.

Israels presschef, som också är med i den internationella juryn, gav förresten Robin en tolva. Ett ytterst klokt val.

Hälsar Stjärnglans-Agata

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…