Annons
Annons


Allt du behöver veta inför Världens barn


Hjältar. Våra åtta programledare strax efter de fick sina uppdrag. På fredag får vi resultatet. Har dom lyckats? Foto: Janne Danielsson/SVT

Hjältar. Våra åtta programledare strax efter de fick sina uppdrag. På fredag får vi resultatet. Har dom lyckats? Foto: Janne Danielsson/SVT

Räkna med en stjärnspäckad kavalkad när SVT i kväll, för sextonde året i rad, sänder galan Tillsammans för Världens barn. Lyckas Daniel Nannskog få in 100.000:- i sin second hand-butik på Malmö Central? Orkar Knut Knutson och Ylva Hällen bestiga Mount Everest innan galan börjar på fredag kväll?

Annons

Syftet med Tillsammans för Världens barn är att uppmärksamma Radiohjälpens insamling till utsatta barn runt om i världen. Visste du exempelvis att ett barn i minuten dör av malaria och att myggnät är en billig samt enkel åtgärd som räddar liv? Att över hundra miljoner barn världen över är underviktiga? Det finns lika många anledningar att hjälpa som det finns barn i utsatthet. Precis som våra programledare kan du göra skillnad redan idag.

Hemliga uppdrag
Våra programledare samlades i förra veckan i Världens barn-studion på SVT under hemlighetsfulla former. Ingen av dom visste VAD dom skulle göra och VILKA de andra var. Det enda som var helt klart var att de skulle göra skillnad för Världens barn. I uppdragsprogrammet som sändes i SVT i söndags möttes våra profiler av Daidalos som instruerat ”sina tre små muttrar”, Romeo Altera, Sigrid Johnson och Martin Cervell, att inte göra det lätt för dom. Med Daidalos visdomsord ”För ibland glömmer de här stora vuxna människorna att barn till och med är viktigare än slajm” började uppdragen delas ut till våra minst sagt nervösa hjältar.

Bestig Mount Everest!
Under överinseende av äventyraren Oskar Kihlborg klättrar just nu Ylva Hällen och Knut Knutson upp och ner för Högdalstoppen i Stockholm. Den gamla soptippen mäter 102,5 meter och för att Ylva och Knut ska klara uppdraget innan tiden rinner ut på fredag måste de gå upp och ner cirka fyrtio gånger per dag. Vid ”bergets” fot har de ett basläger där de bor och sover under uppdraget.

Öppna en second hand-marknad
I dag, fredag, klockan 15:00 slår portarna upp för Daniel Nannskogs second hand/fairtrade-marknad i Malmö. Platsen som har valts för ändamålet är Malmö Central och fram till galans slut (22:00) håller Daniel öppet. För att kunna nå målet att samla in 100.000 kronor till Världens barn jobbar Daniel den här veckan med att samla in kläder från både kändisar och företag. Hugade välgörare kan bland annat lägga vantarna på Robin Stjernbergs kavaj från Melodifestivalen, Pernilla Månsson Colts gummistövlar från Trädgårds-måndag, Anne Lundbergs julvärdsväst med mera.

Yankho ska bli Världens barns superhjälte!
Andra har maskotar, Världens barn har en superhjälte. Mannen bakom masken är Bolibompas programledare Yankho Kamwendo. Hans uppdrag som superhjälte blev att leta upp andra superhjältar som har hjälpt och stöttat Världens barn. Så sent som tisdags var Super-Yankho på besök i sin gamla hemstad Örebro där han träffade Lova Kronwall. Lova som är 10 år gammal har drivit ett sommarcafé i sin trädgård för att samla in pengar till världens barn. En hjälte med andra ord.

Res jorden runt och besök utsatta barn!
För Malin OIsson blev det en minst sagt omtumlande upplevelse då hon fick uppdraget att åka till olika delar av världen och uppmärksamma utsatta barns situation. Direkt efter inspelningen förra veckan satte hon sig på planet mot Filippinerna och har sedan dess rest runt för att besöka Norra Thailand och befinner sig nu i Libanon. Nästa och sista stopp på resan är Moldavien. På resan har hon träffat orkanens offer i Filippinerna, gatubarn i norra Thailand. I Libanon möter hon barn som i skuggan av flyktingkatastrofen riskerar att utsättas för barnarbete och trafficking. I Moldavien ska hon skildra arbetet på ett center som tar hand om barn som farit illa inom familjen. I kväll ska hon vara tillbaka i Sverige och någon timme innan galan landar hon i Stockholm.

Lär hela Sverige dansa!
Förutom att leda galan på fredag har han även fått ett individuellt uppdrag att genomföra. Han ska lära hela Sverige att dansa Världens barn-dansen. Till sin hjälp har han showartisten David Lindgren och tillsammans ska de få allt från brandmän, sjuksköterskor och dagisbarn att dansa. I kväll får vi resultatet i Tillsammans för Världens barn.

Var rolig och få ihop minst 100.000 views!
Precis som Rickard har Petra Mede fått något att bita inför kvällens gala. Tillsammans med killarna i I Just Wanna Be Cool har hon spelat in ett humorklipp. För att uppdraget ska anses vara lyckat ska det leverera minst 100.000 visningar innan fredag. Resultatet kan du se nu på IJWBC:s youtube-kanal.

Artisterna på galan:

Linda Pira – Den 29-åriga rapparen Linda Pira har på kort tid etablerat sig som ett av de hetaste namnen på den svenska hiphop-scenen. Linda släppte sin hyllade debut-EP ”Matriarken” 2013 och belönades med en Grammis 2014 som Årets nykomling. Hon är även känd från SVT Play-dokumentären Linda Pira – som du inte visste om och blev genomgående hyllad för hiphop-konserten Ladies First på Dramaten.På Världens Barn-galan uppträder hon med låten ”Överlever allt” tillsammans med åtta dansare, åtta körsångare och den prisbelönte producenten DJ Salla.

Niklas Strömstedt & Maja Ivarsson – Folkkäre artisten Niklas Strömstedt behöver ju ingen närmare presentation, en av Sveriges största artister helt enkelt! Exklusivt och bara för Världens barn har vi fått ihop Niklas med Sveriges coolaste rockstjärna – Maja Ivarsson från The Sounds. Tillsammans kör de Gyllene Tiders låt ” Det hjärta som brinner”, en svensk rockdänga på Niklas & Majas vis.

John De Sohn feat Niclas Lundin, Kristin Amparo & Tensta Gospel – Niclas Lundin, en okänd musiker från Ö-vik, blev starkt påverkad av sin flickvän Lindas berättelser när hon, via sitt jobb som regionsamordnare för Världens barn, besökt ett barnhem i Rumänien. Niclas skrev en låt, kontaktade producenten och DJ:n John de Sohn och tillsammans inledde de ett samarbete. Resultatet blev låten Children of the World, specialskriven för Världens barn. Nu har låten blivit galans ”theme song” och alla intäkter kommer att gå till Världens barn. På galan uppträder de tillsammans med artisten Kristin Amparo och Tensta gospelkör.

Robin Stjernberg – 2013 blev Idol-tvåan Robin Stjernberg från Hässleholm Melodifestivalvinnare och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest i Malmö med låten You. Robin besitter en av landets absolut största röster och exklusivt för Världens barn-galan gör han en unik tolkning av Natalie Imbruglias hit ”Torn”.

Tillsammans för Världens barn: Fredag 3 oktober, kl 20:00 iSVT1

Om Världens Barn: Riksinsamlingen Världens Barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med hela Världens Barn-familjen: Afrikagrupperna, Clowner utan Gränser, Diakonia, Erikshjälpen, Föräldralösa Barn, Hoppets Stjärna, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, KFUM, Lions, Läkarmissionen, Plan Sverige, PMU, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Svenska Afghaistankommitten, Svenska Kyrkan, Svenska Röda Korset, Unicef Sverige, Vi skogen och We Effect.Tillsammans gör vi en unik kraftsamling med närmare 45 000 frivilliga samtidigt som Sveriges Television och Sveriges Radio i många program uppmärksammar kampanjen. Världens Barn blir därmed en folkrörelse i sig, en förenande nationell solidaritetsaktivitet.

 


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…